NATO pozvao Sjevernu Makedoniju: “Pridružite nam se”

Kako se navodi, u pismu premijeru Sjeverne Makedonije Oliveru Spasovskom, Stoltenberg piše da su zemlje članice Sjevernoatlantskog dogovora obavijestile vladu SAD da su prihvatile i ratifikovale protokol za pristupanje Sjeverne Makedonije NATO, potpisan 6. februara 2019. u Briselu, čime je taj dokument stupio na snagu.

“U ime svih zemalja članica čast mi je da Vas obavijestim i da vam uputim poziv da se pridružite Sjevernoatlantskom dogovru”, piše u pismu generalnog sekretara NATO premijeru Sjeverne Makedonije, prenosi “Beta”.

U skladu sa članom 10 Sjevernoatlantskog dogovora, Sjeverna Makedonija postaje punopravna članica NATO danom deponovanja pristupnog instrumenta u vladi SAD.

Parlament Sjeverne Makedonije je 11. februara jednoglasno ratifikovao Sjevernoatlantski sporazum i to “unaprijed”, prije konačne formalne odluke NATO o tome, prije raspuštanja zbog parlamentarnih izbora.

“Dozvolite mi da iskoristim ovu priliku i da izrazim moje zadovoljstvo, kao i zadovoljstvo svih zemalja članica NATO, zbog predstojećeg pristupanja Sjeverne Makedonije Alijansi”, piše u pismu Stoltenberga.


{$excerpt:n}