Dobra vijest: Kamion sa supstancom za proizvodnju dezinfekcionih sredstava stigao u BiH

Kamion je deblokiran zahvaljujući velikim naporima Sektora za međunarodnu saradnju Ministarstva sigurnosti BiH i Koordinacionog tijela Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Ovim transportom će biti osigurane dovoljne količine sirovina za proizvodnju sredstava za dezinfekciju, prijeko potrebnih u pandemiji koronavirusa.

Prema dostupnim informacijama od dobavljača, EU je stopirala izvoz maski i dezinficijenasa. To je jedan od glavnih razloga što dobavljači nisu u mogućnosti da nam isporuče potrebne preparate i tražene količine, već duži vremenski period – navode za “Fenu” iz JU Apoteke Sarajevo.

S obzirom na situaciju vezano za koronavirus u Kantonu Sarajevo, Javna ustanova ‘Apoteke Sarajevo’ je poduzela sve aktivnosti da bi nabavila zaštitne maske i dezinficijense od domaćih proizvođača, tako da shodno izlazima zalihe su minimalne.

“Molimo građane da sve navedeno uzmu u obzir, prilikom kupovine, da bismo zajedno svi odgovorili zahtjevima trenutne situacije”, ističu iz JU Apoteke Sarajevo.


{$excerpt:n}