CG: Uhapšen paroh koji je govorio da se zaraza ne prenosi tokom pričešća

Osim njega, policija je privela i njegovog sina Nemanju koji je takođe svešteno lice.

Zbog situacije u vezi s širenjem infekcije COVID-19, Nacionalno koordinaciono tijelo Crne Gore je prihvatilo preporuke Instituta za javno zdravlje i od petka, 13. marta 2020. godine zabranilo sva javna okupljanja, piše “Pobjeda “.

Mitropolija SPC, nakon naredbe o zabrani okupljanja, saopštila je da će poštovati odluku Vlade i da će svoje vjerske obrede prilagoditi novonastaloj situaciji koristeći sredstva savremene elektronske komunikacije,

Paroh Krivokapić je, uprkos iziričitoj zabrani javnih okupljanja, ignorišući i upozorenje načelnika Odjeljenja bezbjednosti u Kotoru, organizovao javno okupljanje i nakon molebana se sproveden kod osnovnog tužioca u Kotoru.

Odgovarajući na pitanja novinara povodom ove najave održavanja liturgije uprkos zabranama, predsjednik opštine Kotor je prekjuče istakao da će tražiti da se zabrane najavljena okupljanja u crkvama Srpske pravoslavne crkve, jer su “svi građani i institucije dužni da poštuju naredbe i preporuke Insituta za javno zdravlje”.

Paroh Krivokapić je nedavno odbacio upozorenja Instituta za javno zdravlje da se vodi računa o higijeni i ustvrdio da se niko ko dolazi na liturgiju i uzima pričešće iz iste kašičice ne može zaraziti, jer je čin pričesti “čisto djelo”.

Inače, u Crnoj Gori je do trenutka pisanja ovog teksta bilo 13 oboljelih od infekcije COVID-19, koju uzrokuje koronavirus SARS-CoV-2.


{$excerpt:n}