Kosovo vratilo u Hrvatsku autobus koji je krenuo iz Italije

Ministar infrastrukture i životne sredine Kosova Lumir Abdixhiku saopštio je da je jedan autobus koji je iz Italije krenuo na Kosovo, vraćen u Hrvatsku, u okviru mera zaštite od širenja korona virusa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministar Abdixhiku je na društvenoj mreži Facebook naveo da je danas autobus sa putnicima iz Italije, koji je ilegalno krenuo na Kosovo, vraćen za Hrvatsku. Abdixhiku je napisao da je polazak tog autobusa bio ilegalan i bez ovlašćenja kosovskog Ministarstva.

“Podsećam da je zabranjen bilo kakav organizovani kopneni i vazdušni prevoz do drugačije odluke. Ova preventivna mera je neophodna za zaštitu naših građana”, kazao je ministar.

On je istakao i da je u tesnoj konsultaciji sa ministrom unustrašnjih poslova i ministrom zdravlja da se odredi kakav će tretman biti za državljane Kosova kojima su vize istekle.

Na Kosovu se prvi slučaj zaraze pojavio u petak, 13. marta, a do danas je ukupno 16 zaraženih pacijenata. Svi su u stabilnom stanju.

U subotu ujutru u šest sati stupila je na snagu odluka Vlade Kosova o zatvaranju kopnenih granica zbog koronavirusa. Kopnenu granicu mogu da pređu samo građani Kosova, ali svi koji ulaze na Kosovo biće podvrgnuti dodatnim lekarskim kontroloma uz naredbu da se samoizoluju na 14 dana.

Prema odluci kosovske vlade, saobraćaj na aerodromu u Prištini je od ponoći obustavljen. Vlada Kosova je u nedelju uveče proglasila vanredno stanje u javnom zdravstvu.

Od četvrtka, 12. marta na Kosovu je prekinuta nastava u javnim i privatnim obrazovnim institucijama na svim nivoima do 27. marta 2020. godine, a od subote su zatvoreni su svi restorani, kafići, pabovi i tržni centri, izuzev apoteka i prodavnica prehrambrene robe. Zatvorene se stočne pijace i pijace automobila. Prekinute se sve kulturne, sportske i omladinske aktivnosti na Kosovu.

Od danas je promenjeno i radno vreme trgovinama prehrambenih proizvoda. Od danas će one raditi 12 sati dnevno, od 8 do 20 časova. Ova mera preduzeta je radi sprečavanja širenja koronavirusa i zaštite zaposlenih.


{$excerpt:n}