Krizni štab ZDK: Osoba zaražena korona virusom bila u kućnoj izolaciji

Osoba je bila u kućnoj izolaciji, a potom i pod zdravstvenim nadzorom, saopštili su u ponedjeljak uvečer iz Kriznog štaba Zeničko-dobojskog kantona, prenosi Anadolu Agency (AA).

U skladu s epidemiološkim protokolom, nakon pojave blagih simptoma bolesti uzeti su brisevi koji su poslani na laboratorijsku analizu, gdje je, kako se očekivalo, potvrđena infekcija korona virusom.

“Pacijent će odmah biti prebačen u izolatorij Kantonalne bolnice Zenica, a obavit će se epidemiološki tretman svih potencijalnih kontakata te poduzeti potrebne epidemiološke mjere”, istakli su iz Kriznog štaba ZDK-a.

Ovo je četvrti slučaj oboljenja COVID-19 u ZDK-u. U izolatoriju KBZ-a trenutno se nalaze tri osobe iz Zenice, starosti 19, 26 i 51 godina, koje su se 5. marta vratile iz posjete rodbini u Italiji. Starija osoba još uvijek ima blage simptome bolesti, dok kod ostalo dvoje pacijenata nema kliničkih manifestacija bolesti.

“Sva četiri slučaja infekcije korona virusom mogu se smatrati uvezenim slučajevima te se može konstatirati da nije bilo prijenosa bolesti unutar BiH. Od iznimne je važnosti da se građani pridržavaju naredbi i preporuka Kriznog štaba, kao i najefikasnijih mjera kojima mogu zaštiti sebe i druge od respiratornih infekcija, uključujući novi korona virus. Također, iznimno je važno da osobe koje su doputovale iz država zahvaćenih korona virusom, ostanu u kućnoj izolaciji kako bi se spriječilo širenje infekcije”, zaključili su iz Kriznog štab za praćenje novog korona virusa ZDK.

Do sada je u BiH potvrđeno 25 slučajeva korona virusa, 20 osoba u Republici Srpskoj i pet u Federaciji BiH.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja korona virusa proglasila “globalnu pandemiju”. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više 6.600 ljudi, a potvrđeno je preko 165.000 slučajeva zaraze korona virusom u više od 145 zemalja, govore podaci WHO-a.


{$excerpt:n}