Centralna banka BiH: Monetarni i finansijski sistem BiH je stabilan

Monetarni, a time i finansijski sistem u Bosni i Hercegovini je stabilan, saopštili su u ponedjeljak iz Centralne banje BiH (CBBiH), prenosi Anadolu Agency (AA).

Na računima CBBiH trenutno se nalazi 5,5 milijardi konvertibilnih maraka (KM) deponovanih od strane komercijalnih banaka i njihovih deponenata. Od toga je 2,7 milijardi KM obavezna rezerva, dok 2,8 milijardi KM predstavlja višak iznad obavezne rezerve. Ovo jasno ukazuje na to da je bankarski sistem u zemlji likvidan i ne postoji trenutno potreba za dodatnim smanjenjem stope Obavezne rezerve.

“CBBiH raspolaže dovoljnom količinom gotovog novca konvertibilne marke i novčanicama eura, tako da može odgovoriti potrebama komercijalnih banaka u cilju snabdijevanja građanstva i privrede. Želimo napomenuti da pored navedenog komercijalne banke imaju i značajna gotovinska sredstva, što je garant ispunjenja svih potreba finansijskog sistema za gotovim novcem u cjelini”, istakli su iz CBBiH.

Dodali su da CBBiH u kontinuitet prati situaciju i preduzima sve neophodne mjere u skladu sa svojim ovlaštenjima definisanim zakonom u zaštiti monetarne stabilnosti i domaće valute.


{$excerpt:n}