Zajednička borba // Kako nesreća mijenja političku tvrdoglavost i ujedinjuje ljude u BiH

Narodski rečeno, kada vrag odnese šalu mnoge situacije i osobe se mijenjaju. Širenje opasnog koronavirusa cijelim svijetom očito je nagnalo i visoke bh. zvaničnike da počnu razmišljati zdravorazumski i konačno u interesu svih stanovnika Bosne i Hercegovine, a ne samo određenog dijela zarad ličnih interesa.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik u više navrata je pod svaku cijenu odbacio slanje vojske na bh. granice u cilju zaustavljanja migrantskog vala, iako su hiljade novih migranata na tlu BiH realna prijetnja po sigurnost.

Govorio je i kako je formiranje Oružanih snaga BiH jedna od najvećih greški te se nije zalagao za njihovo jačanje i modernizaciju.

Naša zemlja je globalnu pandemiju koronavirusa dočekala u blokadi državnog nivoa vlasti s obzirom da predstavnici Srba ne žele učestvovati u odlučivanju i donošenju odluka zbog, kao što je već poznato, stranih sudija u Ustavnom sudu BIH. Tome je prethodilo još mnogo političkih turbulencija pred očima javnosti.

No, koliko takve situacije padaju u treći plan najbolje pokazuju posljednji dani kako raste opasnost od još većeg širenja koronavirusom cijelim svijetom, pa tako i našom BiH. U ovom trenutku potrebno je jačanje granica, jaki i sposobni vojnici i policajci, sanitarni inspektori, adekvatna medicinska oprema, prostorije i osoblje. I savjest i odgovornost građana.

Zbog toga su se tri člana Predsjedništva BiH složila da su u ovoj situaciji potrebne Oružane snage BiH i njihova materijalno-tehnička pomoć u pogledu ljudstva, šatora i druge opreme koja će biti postavljena u narednim danima na granicama BiH.

Ovo je jučer objelodanio upravo Milorad Dodik i nema osobe u BiH koja taj potez nije pozdravila kao razuman, korektan i racionalan u interesu svih naroda i građana BiH.

“Predlažemo da se na granicama uspostave naselja sa vojnim šatorima za naše građane koji će tu boraviti 14 dana. Karantin neće biti fokusiran na vozače kamiona i autobusa koje ćemo tretirati na poseban način. Za ovo sam dobio podršku druga dva člana Predsjedništva”, rekao je Dodik dodavši da će na tome raditi i Oružane snage BiH kako bi se šatori što prije podigli.

Vojska će pomagati i u postavljanju šatorskih naselja na aerodromima, a pomoć se očekuje i od entitetskih vlasti. Političari pozivaju i građane da svojom savješću i odgovornim ponašanjem doprinesu stabilizaciji situacije i smanjenju odnosnu prestanku širenja koronavirusa.

Ono što se zasigurno svi pitaju jeste da li je baš svaki put potrebna neka nesreća da bi se ujedinili kao ljudi i počeli raditi u interesu svih i za dobrobit svih, ma na kojem pedlju BiH se nalazili!?

Ovo je zajednička borba, a to dokazuje cijeli svijet!


{$excerpt:n}