Vlada Kosova proglasila vanredno stanje u javnom zdravstvu zbog korona virusa

Prema ovoj odluci, institucije Vlade Kosova dužne su da postupaju u skladu sa Nacionalnim planom za reagovanje i aktiviranje funkcije za podršku u vanrednim situacijama 8, dijelom koji se odnosi na javno zdravstvo i medicinske usluge, saopšteno je iz Vlade Kosova.

Ministarstvo zdravlja odgovorno je za upravljanje proglašenom vanrednom situacijom u javnom zdravstvu.

Zahtjev ministar zdravlja Kosova Arben Vitia da se proglasi vanredna situacija u zdravstvu, uslijedio je nakon što su danas na Kosovu potvrđena 4 nova slučaja zaraze korona virusom, čime se ukupan broj oboljelih popeo na 9.

Prema mjerama Vlade Kosova u subotu su zatvorene kopnene granice zbog korona virusa. Kopnenu granicu mogu da pređu samo građani Kosova, ali svi koji ulaze na Kosovo biće podvrgnuti dodatnim ljekarskim kontroloma uz naredbu da se samoizoluju na 14 dana.

Od 16. marta privremeno se prekidaju svi avio letovi sa prištinskog aerodroma, osim vojnih i urgentnih medicinskih. Zatvoreni su svi restorani, kafići, pabovi i tržni centri, izuzev apoteka i prodavnica prehrambene robe.

Prekinute su sve kulturne, sportske i omladinske aktivnosti na Kosovu.

Vlada Kosova je u srijedu odlučila da se prekine nastava u javnim i privatnim obrazovnim institucijama na svim nivoima o 27. marta 2020. dok će uz preporuke po jedan roditelj biti oslobođen od posla, osim ako su zaposleni u zdravstvenom i bezbjedonosnom sektoru.


{$excerpt:n}