Izliječen prvi pacijent u Rijeci, imao je vrlo ozbiljnu kliničku sliku

Razlog ulazak virusa u zdravstveni sistem. Treći stepen znači mobilizaciju zdravstva. Gosti emisije “HRT-a” Tema dana bili su direktori KBC-a Rijeka i Osijek, gdje su smještene osobe oboljele od koronavirusa.

Na pitanje što to znači za KBC Rijeka direktor Davor Štimac rekao je da ih očekuje veća mobilizacija.

Jedan dio bolnice, odnosno nekoliko odvojenih zgrada pripremamo u tu svrhu. Od danas zgrada Klinike za neurologiju postaje prostor u koji će se smještati bolesnici koji trebaju ići na respirator, ako to bude potrebno. Još smo izdvojili jedno zgradu Klinke za otorinolaringologiju i zgrada Klinke za infektologiju za bolesnike koji su simptomatski, ali nemaju potrebu za respiratorom. Želimo ovim mjerama u potpunosti odvojiti bolesne od zdravih i biti spremni da ako bude veći broj bolesnika, kao što je to slučaj u nekim zemljama, da budemo spremni, da imamo spremne respiratore i da se ne iznenadimo. Svi na neki način moramo biti spremni na mogućnost preraspodjele, uslovi rada će biti drugačiji nego što su bili do sada i na to moramo biti spremni” rekao je Štimac “HRT-u“.

U Rijeci je ukupno osam oboljelih, od toga su tri u bolnici. “Jedan od te trojice, prvi pacijent, imao je poprilično ozbiljnu kliničku sliku s tipičnim znakovima Covid infekcije, upalu pluća. Danas smo dobili drugi negativni test za njega i očekujem da bi tokom iduće sedmice trebao biti otpušten. Nakon toga ide 15 dana u samoizolaciju kod kuće tako da budemo skroz sigurni. To je odlična informacija jer je pacijent s ozbiljnom kliničkom slikom izliječen“, rekao je Davor Štimac, direktor KBC-a Rijeka, piše “tportal“.


{$excerpt:n}