Iz Hrvatske poručili: Građani BiH neće morati u karantin

Ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je rekao kako je samoizolacija stahovito bitna te još jednom podsjetio na važnost održavanja osobne higijene i izbjegavanje socijalnih kontakata.

“Vidite da se situacija u Evropi pogoršava”, kazao je on, prenosi “Index“.

Rekao je kako se normalizovao saobraćaj kamiona na granicama, te da nema gužvi.

“U protekla 24 sata je izvršena kontrola za 57 građana koji se ne pridržavaju mjera samoizolacije. 17 je prijavljeno sanitarnoj inspekciji i bit će sankcionisani”, rekao je Božinović, kazavši da nije trenutak za putovanja i zamolio građane da se toga suzdrže.

On je kazao da se normalizovao saobraćaj kamiona na granicama. Otkrio je kako su preuzeta četiri konvoja teretnih vozola i kako se više od od 60 kamiona kreće ka Bajakovu, a oko 40 ka Staroj Gradišci.

Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je progovorio o novim mjerama na granicama rekavši kako građani BiH i Srbije ipak neće trebati ići u samoizolaciju te kako se režim neće mijenjati.

Alemka Markotić, direktorica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”, govoreći o odluci o povlačenju odluke za samoizolaciju ljudi iz BiH i Srbije, rekla je kako se još ne radi o lokalnoj transmisiji.


{$excerpt:n}