Stric jednog od zaraženih koronavirusom: “‘Odsjekao’ sam se kad sam dobio temperaturu, stalno smo bili u kontaktu”

Moj bratanac bio je po gradu sa društvom, gdje je, najvjerovatnije, i zaradio koronu. Pojma nismo imali dok nije dobio visoku temperaturu, pa je hospitalizovan. A stalno smo bili u kontaktu, dva dana poslije njega i ja sam dobio temperaturu. Izlazila je i na 40 stepeni Celzijusa, a počeo sam i da kašljem – priča Nišlija (Srbija) čiji je bratanac jedan od četvoro pacijenata kojima je 10. marta potvrđena korona, piše “Kurir“.

Čim je video da je vrag odnio šalu, otrčao je kod doktora, gdje je zatekao još ljudi koji su imali slične simptome.

Stvarno sam bio uplašen. Ali onda je izašao divni doktor i rekao svima nama da nema potrebe da paničimo, da se smirimo, svi će biti pregledani i sve u redu. Naravno, čim je čuo moju priču, ljekar je posumnjao na koronu i poslao me da uradim analizu krvi. Noć sam proveo sa zebnjom, u iščekivanju, oka nisam mogao da sklopim. A onda su mi ujutru saopštili da imam influencu – grip, a ne koronu. Odahnuo sam – rekao je Nišlija čiji je bratanac jedan od četvoro pacijenata kojima je 10. marta potvrđena korona.

On je, kako mu je mnogo bolje, doveo juče suprugu na komisiju kao onkološkog pacijenta.

U stalnom sam telefonskom kontaktu s bratancem, koji je na Infektivnoj klinici. Dobro se osjeća – rekao je ovaj Nišlija.

Grupe pacijenata naišle su juče na zaključana vrata pred klinikama i specijalističkim službama niškog Kliničkog centra zbog hitnog reorganizovanja rada i prijema. Prema kazivanju direktora KC Niš Zorana Radovanovića, odlažu se svi zakazani pregledi koji nisu hitni i obavlja se trijaža na licu mjesta, ali tako da će pomoć biti pružena svakom kome je neophodna.

Od četiri zaražena pacijenta, jedan ima blage, umjerene simptome uzrokovane virusom, a drugi ne pokazuju simptome bolesti – saopštio je KC Niš.

Pacijenti sa koronavirusom primljeni su na nišku Kliniku za infektivne bolesti u utorak uveče, odnosno u srijedu rano ujutru. Dezinfikovana je i gimnazija koju pohađa učenica čiji je otac hospitalizovan zbog koronavirusa. Nastava u toj školi se odvija normalno, ali će djevojčica naredne dvije sedmice biti u kućnom karantinu.

Podsjetimo, sve četvoro zaraženih iz Niša virus su dobili poslije kontakata sa ženom koja je početkom marta doputovala iz Lugana, a s kojom su u rodbinskim odnosima.

Pozitivan na test / RADNIK POŠTE ZARAŽEN

Jedan od prvih pacijenata u Nišu koji je zaražen koronavirusom je zaposlen u pošti u naselju Durlan u Nišu, a još četiri radnika ove pošte javilo se u KC Niš gradu zbog sumnje na zarazu.

Dvoje od njih pušteno je kući, dok su drugo dvoje, koji imaju povišenu temperaturu čekaju rezultate. Pošta u Knjaževačkoj ulici, čim je potvrđeno da zaposleni ima koronu, dezinfikovana je, a potom su dovedeni radnici iz drugih pošti, pa se sada radi u jednoj smjeni.


{$excerpt:n}