Još dva slučaja koronavirusa potvrđena u BiH

Ovime se ukupni broj zaraženih novih virusom koji je do sada ubio više od 4.900 osoba širom svijeta u BiH popeo na 13, piše “Klix“.

Kako je rečeno, riječ je o jednom djetetu i jednoj osobi mlađe životne dobi iz Banje Luke, koji su ujedno i bliski kontakti sa jučer potvrđenim slučajem muškarca i njegove supruge koji su nedavno bili u Sloveniji.

Oni se osjećaju dobro, nalaze se u kućnoj izolaciji, a ljekari Higijensko epidemiološke službe Doma zdravlja Banja Luka će pratiti njihovo zdravstveno stanje“, kažu iz Ministarstva.

Trenutno je novim virusom zaraženo deset osoba u Republici Srpskoj. Dvije osobe se nalaze na Klinici za infektivne bolesti u Univerzitetskom kliničkom centru RS, a osam osoba se nalazi u kućnoj izolaciji. Svi pacijenti se osjećaju dobro i nijedan nije vitalno ugrožen.

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 488 osoba, koje su doputovale iz područja zahvaćenih koronavirusom, a nadzor je završen kod 132 osobe.

Koronavirus je u Bosnu i Hercegovinu, makar zvanično, došao 5. marta kada je u Banjoj Luci potvrđeno prisustvo patogena kod dvije osobe koje su ranije boravile u Italiji, inače evropskom hotspotu koronavirusa.

Sa 11. martom u Bosni i Hercegovini zabilježeno je sedam slučajeva, dok je 12. marta popodne broj zaraženih skočio na 11 s obzirom da su u Banjoj Luci registrovana četiri nova slučaja.

Bila je riječ o dva para koji su prije povratka u Banju Luku boravili u Austriji, odnosno Sloveniji gdje su se vjerovatno i zarazili.

Reagujući na pojavi koronavirusa u našoj zemlji, entitetske i kantonalne vlasti počele su uvoditi mjere u skladu sa situacijom. Tako je Republika Srpska prva zatvorila vrata obrazovnih ustanova, a za njom je uslijedila naredba u Federaciji BiH prema kantonima.

Kantoni su, kako to inače funkcionište, potom samostalno donosili odluke o zatvaranju obrazovnih ustanova. Grad Banja Luka je 12. marta naredila zatvaranje vrtića i fitnes centara te skraćivanje radnog vremena za tržne centre, prodavnice i kafiće. Sličnu odluku o vrtićima donijela je i Federacija BiH istoga dana.


{$excerpt:n}