Sedamnaest godina od ubistva prvog demokratskog premijera Srbije i lidera DS-a

Porodica i članovi Demokratske stranke položiće cvijeće na njegov grob u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. U dvorištu zgrade Vlade Srbije, na mjestu gdje je Đinđić ubijen, cvijeće i svijeće položiće članovi aktuelne Vlade Srbije, kao i članovi bivše Đinđićeve vlade.

„Šetnja za Zorana“ centralnim gradskim ulicama, koja se svake održava povodom godišnjice Đinđićevog ubistva, otkazana je zbog korona virusa, saopštila je opoziciona Liberalno demokratska partija Čedomira Jovanovića, nekadašnjeg bliskog Đinđićevog saradnika.

Demokratska stranka saopštila je da zbog korona virusa odlaže sve aktivnosti povodom 17. godišnjice ubistva, osim odavanja pošte na Novom groblju i polaganja cveća ispred zgrade Vlade Srbije, prenosi RSE.

Neotkrivena politička pozadina
Zoran Đinđić ubijen je 12. marta 2003. godine na ulazu u zgradu Vlade Srbije. Zbog organizovanja ubistva na 40 godina zatvora osuđen je bivši komandant Jedinice za specijalne operacije MUP-a Srbije Milorad Ulemek Legija. Na istu kaznu osuđen je i Zvezdan Jovanović, neposredni izvršilac ubistva i bivši Ulemekov zamenik.

Politička pozadina ubistva Zorana Đinđića još nije otkrivena.

Vlada Srbije je nekoliko sati posle ubistva proglasila vanredno stanje. Kao izvršioci su odmah osumnjičeni i pripadnici zemunskog kriminalnog klana.

Tokom vanrednog stanja, koje je trajalo do 22. aprila, u policijskoj akciji “Sablja” uhapšeno je 11.665 osoba, među kojima je bilo partijskih funkcionera, visokih vojnih oficira, nosilaca pravosudnih funkcija i estradnih zvijezda, a neki od njih su proveli određeno vrijeme u pritvoru.

Vođe zemunskog klana Dušan Spasojević i Mile Luković stradali su dvije nedelje posle ubistva u operaciji “Sablja”, jer su prilikom hapšenja u selu Meljak kod Beograda pokušali da pruže otpor.

U avgustu 2003. podignuta je optužnica protiv 44 osobe za učešće u organizovanju ubistva, a suđenje je počelo 22. decembra 2003. u Okružnom sudu u Beogradu. Oni su 23. maja 2007. godine proglašeni krivim i osuđeni na ukupno 378 godina zatvora.

U obrazloženju presude između ostalog je navedeno i da je ubistvo Zorana Đinđića političko ubistvo upereno protiv države, u kome su učestvovali kriminalizovani dio Jedinice za specijalne operacije i kriminalni klan Dušana Spasojevića.

Prvi demokratski premijer
Zoran Đinđić bio je prvi premijer Srbije posle pada vlasti nekadašnjeg predsjednika Srbije i SRJ Slobodana Miloševića 2000. godine i dolaska na vlast Demokratske opozicije Srbije. Vlada na čijem je čelu bio, izabrana je 25. januara 2001. godine.

Vlada Zorana Đinđića započela je korenite socijalne i ekonomske reforme. Za vrijeme njegove vlasti uspostavljene su dobre relacije sa zapadnim zemljama, među kojima i sa Sjedinjenim Američkim Državama. Đinđićeva vlada zalagala se za saradnju sa Haškim tribunalom, a tokom njenog mandata uhapšeno je nekoliko haških optuženika, među kojima i Slobodan Milošević.

Zoran Đinđić bio je jedan od osnivača Demokratske stranke, na čijem čelu ostao do ubistva.

Rođen je 1. avgusta 1952. u Bosanskom Šamcu. Studirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Doktorirao je na Univerzitetu u Konstancu, u Njemačkoj. Mentor mu je bio jedan od najistaknutijih filozofa druge polovine 20. vijeka Jirgen Habermas. Sa još 12 intelektualaca 1989. godine učestvovao je u obnavljanju Demokratske stranke, čime je započeo svoju političku karijeru.

Zoran Đinđić sahranjen je 15. marta 2003. godine u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju. U pogrebnoj povorci bilo je više stotina hiljada građana. Među njima je bilo i 70 stranih državnih delegacija.


{$excerpt:n}