U Srebreniku nema sumnjivih niti potvrđenih slučajeva zaraženih virusom COVID -19, građani se mole da se pridržavaju preventivnih mjera

Na području Srebrenika do sada nije zabilježen niti jedan potvrđen, kao ni sumnjiv i vjerovatan slučaj infekcije virusom COVID – 19, navode iz Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Srebrenik.

Prema riječima prim. dr. Ibrahima Zukića, direktora JZU Dom zdravlja Srebrenik, za sada nema mjesta panici, ali treba maksimalno shvatiti ozbiljnost situacije. Apeluje se na sve one koji dolaze iz zemalja visokog rizika da budu maksimalno savjesni i da obavezno se pridržavaju preporuka kriznih štabova o javljanju nadležnim medicinskim službama.

-Trenutno se u kućnoj samoizolaciji pod zdravstvenim nadzorom radi prevencije nalazi 9 osoba i taj broj se mijenja. Javljaju se oni koje dolaze iz kriznih područja (Italija,Kina, Južna Koreja) bez obzira na simptome. Sa osoboma koje se nalaze u kućnoj samoizolaciji svakodnevno telefonski komunicira epidemiolog Doma zdravlja i prikuplja podatke za sve simptome vezano za virus COVID -19, a dva puta dnevno mjeri se tjelesna temperatura. Ukoliko bi došlo do pogoršanja stanja lica koja su u izolaciji, predviđeno je da se angažuje mobilni tim koji bi na kućnoj adresi obavio pregled i napravio procjenu da li je potrebno uzimati briseve za laboratorijsku dijagostiku za virus COVID – 19. , navodi dr. Šefik Mudrov, specijalista epidemiolog i rukovodilac Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Srebrenik.

Kako navode iz Higijensko – epidemiološke službe, bitno je napomenuti da nepoštivanje predviđenih preventivih mjera podliježe i zakonom predviđenim sankcijama. Bitno je da se stanovništvo pridržava svih preporuka kao što su izbjegavanje javnih okupljanja, izbjegavanje direktnih socijalnih kontakata (rukovanje,grljenje i sl), bitne su i mjere lične higijene (pranje ruku sapunom), mjere respiratorne higijene (kašljanje i kihanje u savijeni lakat ili maramicu koja se nakon upotrebe baca u smeće), distanciranje od drugih osoba i sl.
Objava U Srebreniku nema sumnjivih niti potvrđenih slučajeva zaraženih virusom COVID -19, građani se mole da se pridržavaju preventivnih mjera pojavila se prvi puta na Radio Srebrenik.
{$excerpt:n}