Policajci u šoku,vozio sa 5,18 promila alkohola

Međutim, na displeju se opet očitalo da Rumun u krvi ima tu količinu alkohola u krvi. Njemu je odmah određeno zadržavanje do 12 časova radi istrežnjenja, pišu “Večernje novosti”.

Rumunski državljanin je, zbog ovog prekršaja, koji je okarakterisan kao nasilinička vožnja, odmah priveden sudiji za prekršaje. Ekspresno mu je izrečena kazna od tri mjeseca zatvora, globa od 30.000 dinara i zabrana upravljanja vozilom u trajanju od devet mjeseci na teritoriji Srbije.

Prije njega, najalkoholisaniji vozač u Timočkoj Krajini bio je T.M., iz okoline Knjaževca, koga je policija, sasvim slučajno, zaustavila. Kako se ispostavilo, iako nije djelovao pijano, on je u krvi imao čak 4,55 promila alkohola, zbog čega su tada ljekari izrazili zaprepašćenje da je sa tom koncentracijom maligana, uopšte živ.

Naime, po medicinskoj praksi, pri koncentraciji od 3,5 promila alkohola u krvi, mnogi ljudi već padaju u komu. Sve preko te količine dovodi do takvih promjena u organizmu usljed kojih se, nerijetko, sve završava i fatalnim ishodom.

Granica od 3,5 promila donosi opasnost od kome, dok smrtonosna koncentracija za neke osobe može biti između 4,5 i pet promila. Koncentracija alkohola tada djeluje umrtvljujuće na centar za disanje i dolazi do kolapsa kardiovaskularnog sistema i smrti.

Ono što je, međutim, najčudijije, je da ni rumunski državljanin, a ni svojevremeno T. M. maltene nisu ni pokazivali znake pijanstva.

“Rumunski državljanin je, naoko, bio potpuno priseban, samo malo ‘veseliji’. Tek kada mu je urađen test, videli smo da je trešten pijan”, ispričali su saobraćajci,prenose Nezavisne

Sličan slučaj bio je i sa T.M. koji je, kada je obavio test, krenuo da se vrati u auto i nastavi vožnju. A, medicinskim radnicima i dalje nije jasno kako su njih dvojica još uvijek živi.


{$excerpt:n}