Blizu 500 migranata iz Tuzle u pratnji specijalne policije krenuli prema Blažuju

Akcija izmještanja migranata iz Tuzle jutros je počela u 5:40 sati, uz asistenciju jakih policijskih snaga Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona

“Služba za poslove sa strancima započela je koordinirati aktivnosti, iz svoje zakonom propisane nadležnosti, u vezi s izmještanjem migranata na uslovniju lokaciju. Asistenciju pružaju policijski službenici Uprave policije MUP-a TK”, kazala nam je glasnogovornica Uprave policije MUP-a TK Amra Kapidžić, prenosi “Klix“.

Kako saznajemo od volontera koji su kontinuitetu pomagali migrantima u Tuzli, tokom protekle noći sve osobe koje su ilegalno ušle u našu zemlju, a boravile su na području ovog grada, u akciji su sprovedeni do Glavne autobuske i željezničke stanice u Tuzli. Potom je uslijedilo njihovo smještanje u 10 autobusa s kojima su krenuli put prihvatnog centra Blažuj kod Sarajeva.

Nakon dislociranja migranata počelo je uklanjanje šatorskog naselja koje je mjesecima postojalo na Glavnoj autobuskoj i željezničkoj stanici u Tuzli, a pripadnici lokalnog komunalnog preduzeća poslove obavljaju sa zaštitnom opremom.

Migrantska kriza na području Tuzle počela je eskalirati proteklih nekoliko dana, zbog čega je u ovaj grad na sastanak s kantonalnom i lokalnom vlasti došao i ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić. Tom prilikom najavljeno je rješavanje problema u ovom gradu.

Osim međusobnih fizičkih obračuna proteklih dana zabilježeni su i napadi migranata na lokalno stanovništvo. Zbog velikog straha za svoju sigurnost, građani su potpisivali peticije za dislociranje migranata iz ovog grada.


{$excerpt:n}