Najnoviji slučaj koronavirusa u Hrvatskoj potvrđen u Zagrebu:Hospitaliziran je mladić koji se nedavno vratio sa skijanja u Austriji

Radi se o mlađoj muškoj osobi koja je došla sa skijanja iz Austrije, a hospitalizirana je u Zagrebu.

Dosad je u Republici Hrvatskoj potvrđeno ukupno 15 oboljelih osoba.

Kao što je javljeno, ranije tijekom utorka prisutnost virusa Covid-19 potvrđena je kod mladog ugostiteljskog radnika iz Labina, koji je hospitaliziran u pulskoj Općoj bolnici. Ondje je smješten i njegov kolega, s kojim se zajedno vratio s posla u talijanskoj regiji Alto Adige. Ondje su obojica radili u jednom pansionu na skijalištu, a doktorima su se javili nakon što su uočili simptome te nakon što su doznali da su na radnom mjestu vjerojatno bili u kontaktu s nekom zaraženom osobom, piše “Jutarnji“.

Prije ovog najnovijeg slučaja u Zagrebu i spomenuta dva u Istri, koronavirus je potvrđen kod pacijenata koji su hospitalizirani u Zagrebu, Rijeci i Varaždinu.

Na redovitoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite objavljeno je da su, nakon što je čitava Italija stavljena u karantenu, proširene zaštitne mjere na hrvatskim graničnim prijelazima za sve osobe koje u RH dolaze iz bilo kojeg dijela Talijanske Republike. To znači da svi koji stignu u Hrvatsku moraju u 14-dnevnu karantenu.

U Republici Hrvatskoj u funkciji su karantene u Gradu Zagrebu, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, ali do sada u karantenu nije primljena nijedna osoba, rečeno je na konferenciji.

Ukupno je tijekom današnjeg dana evidentiran ulazak 193 državljana Italije od kojih su se 24 osobe samovoljno vratile nazad, a ostali su dobili mjere samoizolacije budući su dolazili iz regija Italije koje su obuhvaćene našim mjerama.

Sve mjere zaštite

Na snazi su sljedeće mjere za smanjenje unosa bolesti u populaciju i jačanje nadzora nad širenjem koronavirusa (SARS-CoV-2) koji obuhvaća:

I Mjere vezane za međunarodni promet ljudi

II Mjere vezane za odgodu ili ograničavanje organiziranih skupova


{$excerpt:n}