Federalni ministar zdravstva: “Pred nama su dvije opasne sedmice, za očekivati porast broja zaraženih”

Ministar Mandić kazao je kako Vlada neće ograničavati sredstva za borbu protiv koronavirusa te da postoji dovoljno sredstava, ukupno 40 miliona KM.

Kapaciteti su dovoljni, mi smo spremni da u jedan dan ispraznimo dovoljno prostora. Pratit ćemo situaciju i imat ćemo dovoljno prostora, mašina, respiratora, naravno uz pomoć WHO“, izjavio je Mandić.

Kazao je da su pred nama dvije opasne sedmice te da možemo očekivati porast broja slučajeva, kako se to dešavalo i u okolnim zemljama.

Adnan Jupić, ministar zdravstva ZDK je kazao zaražena ima blaže simptome, ali da nadležne u Zeničko-dobojskom kantonu to nije dočekalo nespremne. On je pohvalio i Graničnu policiju jer je pacijentica postupila po njihovim preporukama.

S njom su bila i dva saputnika koja su isto testirana, a po nalazu će se i postupati“, kazao je.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Davor Pehar pohvalio je rad svih organa, posebno sanitarne inspektore, koji rade na graničnim prijelazima s službenicima Granične policije.

Pozivam naše sugrađane na odgovorno ponašanje, da postupaju po preporukama. Bez takvog postupanja nećemo postići željeni rezultat, a to je sprečavanje širenja koronavirusa“, izjavio je Pehar.

Mirza Palo, stručni saradnik Svjetske zdravstvene organizacije u BiH, naveo je kako su slučajevi koronavirusa u našoj zemlji uvezeni tzv. prvi scenario te da je naš zdravstveni sistem odlično reagovao.

Traženo je 700 miliona dolara na svjetskom nivou, a dvije trećine bi trebale ići zemljama pogođenim koronavirusu. Sutra će sletjeti prvi kontigent testova iz našeg centra u Dubaiju“, najavio je Palo.

Pacijentica (1969. godište) se vratila nakon posjete rođacima u italijanskoj regiji Lombardiji i nalazi se u izolatoriju Kantonalne bolnice Zenica. Ona od ranije ima hroničnu bolest što otežava sam slučaj.

Dosad je u našoj u zemlji potvrđeno pet slučaja oboljelih od koronavirusa, od toga tri u Banjoj Luci, jedno u Čelincu i pomenuta pacijentica u Zenici.


{$excerpt:n}