Niti korona, a niti recesija ne biraju Srbe, Bošnjake ili Hrvate – biraju sve podjednako

Riječi su ovo poznatog bh. makroekonomskog analitičara Faruka Hadžića.

“Vlast je već morala imati spreman krizni štab koji bi činili najbolji ekonomski stručnjaci u našoj zemlji da se bar malo ublaže negativni efekti koji će nas pogoditi.

Prošle godine kada sam objavio da je BiH u recesiji, jer ima dva povezana uzastopna kvartala negativni rast BDP-a (definicija recesije), te da će na nivou godine imati smanjeni rast, umjesto reagovanja na vrijeme, reagovali su pojedini portali u pokušajima relativiziranja problema tvrdeći kako BiH nije u recesiji! Čak su išli toliko daleko da autor tog teksta u privatnoj poruci kaže da on nije stručan da to tumači, ali ipak tvrdi da BiH nije u recesiji!

Umjesto proaktivnog djelovanja, dobili smo guranje problema u stranu. Rezultat toga je 600 miliona veći trgovinski deficit, 2% usporeni rast na nivou godine, recesija, pad industrijske proizvodnje od 5% i ko zna koliko iseljenih naših građana. Lažne parole o lažnom ekonomskom napretku su priča samo za botove na portalima”, kazao je Hadžić u svojoj objavi na Facebooku, te zaključio:

“Sada imamo priliku da se napokon ujedinimo protiv vanjskih opasnosti koje su već došle i da spasimo što se spasiti može. Firme i fabrike, koje su izvozno orjentisane, već se zatvaraju i radnici šalju na biro.

Jer niti korona, a niti recesija ne biraju Srbe, Bošnjake, Hrvate i Ostale, ili entitete / kantone. Biraju sve podjednako”.