Šta se dešavalo kobne večeri: Penzionisani policajac kriv za ubistvo sina

Ivazović, penzionisani policajac, za krivično djelo ubistvo osuđen je na pet godina i šest mjeseci, a za nedozvoljeno držanje oružja i municije na osam mjeseci, odnosno na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od šest godina.

Istovremeno, izrečena mu je i bezbjednosna mjera oduzimanja pištolja s okvirom i dva metka call. 7,62×25 milometra.

Prema obrazloženju prvostepene/nepravosnažne presude, sud je na temelju analize i ocjene subjektivnih i objektivnih dokaza utvrdio odgovornost okrivljenog za ubistvo sina Semira hicima iz pištolja u stanu u sarajevskom naselju Saraj-Polje 29. aprila 2019. godine, te za nedozvoljeno držanje oružja.

Prema činjeničnim navodima, okrivljeni se kobne večeri, a nakon kraće prepirke sa sinom, zaključao u spavaću sobu i nakon što je Semir tijelom izbio vrata, uzeo pištolj ispod jastuka i ispalo jedan hitac u sina.
Prema istim navodima, Semir je nakon ranjavanja krenuo u pravcu dnevnog boravka, a njegov otac je prema njemu ispalio još jedan metak, te još jedan kada je Semir pobjegao u kuhinju.

Usto, okrivljeni se tereti i da je, postupajući suprotno odredbi člana 10. stav 1. Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije KS, bez odobrenja nadležnog organa, neovlašteno držao pištolj sa pripadajućim okvirom i municijom.

Prilikom odmjeravanja visine kazne, sud je u obzir uzeo olakšavajuće okolnosti – neosuđivanost, životnu dob i loše zdravstveno stanje, te bitno smanjenu uračunljivost okrivljenog.

Kao otežavajuće cijenio je okolnost da je okrivljeni ispalio tri hica, te činjenicu da je Semir mlađe životne dobi (37).

U izdržavanje kazne uračunaće se vrijeme provedeno u pritvoru od 30. aprila 2019. godine do upućivanja na izdržavanje kazne. Okrivljeni je, istovremeno, oslobođen plaćanja troškova krivičnog postupka, a pritvor mu je Rješenjem Suda produžen, piše “Fena”.


{$excerpt:n}