Ambasada SAD pozvala Beograd da odustane od transakcija sa Rusijom koje mogu da izazovu sankcije

“Pozivamo sve naše saveznike i partnere da se odreknu transakcija s Rusijom koje rizikuju pokretanje sankcija prema Zakonu o suprotstavljanju američkim suparnicima kroz sankcije (CAATSA). Više puta smo izrazili zabrinutost zbog nabavke ruske vojne opreme u Srbiji, uključujući planiranu kupovinu sistema Pantsir, sa visokim vladinim zvaničnicima”, navodi se u odgovoru Ambasade za Radio Slobodna Evropa (RSE).

U njemu se dodaje da Sjedinjene Države i Rusija imaju vrlo različite vizije za budućnost Zapadnog Balkana, te da Vašington snažno podržava evropski put Srbije i njen postavljeni cilj članstva u Evropskoj uniji.

“Moskva se aktivno protivi zapadnoj integraciji regiona i nastoji da spriječi rješavanje etničkih tenzija, marginalizuje uticaj SAD i EU, i uspori ili spreči zemlje Zapadnog Balkana da slede svoju, nezavisnu orijentaciju”, ističe se u odgovoru Ambasade.

Predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić, potvrdio je 4. marta da je četvrtom isporukom dijelova ruskog protivvazdušnog (PVO) sistema “Pancir” dan ranije, raketni sistem koji je Srbija kupila od Rusije kompletiran.

“Mi smo kompletirali naš sistem ‘Pancir S1’ i ni od koga to nismo krili, kao što znate. Transparentno smo to rekli i onima koji se tome ne raduju”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Artiljerijsko-raketni PVO sistem “Pancir S1” namjenjen je za odbranu objekata od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora, kao i za zaštitu PVO jedinica i drugih sredstava ratne tehnike. Srbija je od Rusije kupila jednu bateriju, koja se sastoji od šest sistema.

Sistemi su u Srbiju iz Rusije dopremljeni u četiri navrata – prva dva sistema su dopremljena 22. februara, a ostali u roku od deset dana.

Nova kupovina naoružanja i vojne opreme iz Rusije izazvala je zabrinutost u Briselu i Vašingtonu.

U izjavi za Glas Amerike (VOA) od 25. februara portparol visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbjednost EU Peter Stano izjavio je da je potrebno da Srbija usaglasi svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije.

Moguće sankcije Srbiji prvi put je u svojoj izjavi iz novembra 2019. pomenuo specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Metju Palmer (Matthew Palmer).

Predsjednik Srbije je u decembru 2019. najavio da će Srbija stati sa kupovinom oružja i tom prilikom rekao da će se “ići na dodatne reforme” vojske, što je kasnije potkrepljeno i smanjenim budžetom za odbranu za 2020. koji su usvojili poslanici Skupštine Srbije, takođe u decembru 2019.

Srbija i dalje očekuje isporuku tenkova T-72 i dkela oklopnih vozila “BRDM-2”, koje je kao donaciju dobila od Rusije, kao i četiri lovca ruske proizvodnje MiG-29 iz Belorusije koji su trenutno na remontu u Vazduhoplovnom zavoda Baranoviči, prenosi RSE.


{$excerpt:n}