Na GP Izačić opremljen izolatorij za osobe s eventualnim simptomima koronavirusa

“Ukoliko bi se prilikom identifikacije putnika i preliminarnih testiranja pokazala opravdana sumnja u postojanje simptoma bolesti, osoba bi se samo privremeno smjestila u ovaj izolacijski prostor. Procedura nalaže da se odmah nakon toga kontaktira Kantonalna bolnica ‘Dr. Irfan Ljubijankić’ u Bihaću, da bi medicinski timovi preduzeli sve dalje potrebne radnje. Naravno, riječ je isključivo o prevenciji i preporučenim mjerama zaštite”, rekao je federalni inspektor i član Kriznog štaba Kaled Hašimbegović, javlja “Fena”.

Na graničnim prelazima u Unsko-sanskom kantonu do sada je anketirano dvadesetak državljana Bosne i Hercegovine, koji su u posljednje vrijeme boravili u Italiji.

“Većinom su boravili u neugroženim područjima Italije, međutim, dobili su detaljne instrukcije vezane za pojavu bilo kojeg simptoma karakterističnog za infekciju koronavirusom. Možemo konstatovati da je epidemiološka situacija na području kantona relativno mirna”, riječi su portparola Zavoda za javno zdravstvo USK Tagrida Mulabdića.

Pojačane mjere opreza na svim graničnim prelazima uslovljene su širenjem koronavirusa na teritoriju sjeverne Italije, pa će granični policajci i sanitarni inspektori do daljnjeg nastaviti detaljno evidentiranje i provjeru svih putnika.


{$excerpt:n}