Pompeo s Vučićem: “Vratiti se dijalogu sa Kosovom”

Uživao sam na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićm na kojem smo razgovarali o važnosti povratka dijalogu sa Kosovom i potrebnim reformama da bi Srbija postala članica Evropske unije. Spremni smo pružiti podršku u oba procesa“, napisao je državni sekretar Sjedinjenih Država Mike Pompeo na Twitteru, prenose “Vijesti“.

Sekretar Pompeo ohrabrio je predsjednika Vučića da nastavi momentum postignut nedavnim pismima namjere o uspostavljanju zračne, željezničke i putne veze između Prištine i Beograda“, navodi se u saopštenju koje je izdao američki State Department.

Ovdje je u pitanju politika postepene izgradnje boljih odnosa, zamolio sam našeg domaćina gospodina Pompea da razumiju poziciju Srbije i da nam pomognu da različitim mehanizmima našu ekonomiju i našu politiku i sve druge sfere unaprjeđujemo zajednički. Da polako gradimo odnose prijateljstva i povjerenja. Amerika nam je potrebna kao prijatelj. Važno je da gledamo u budućnost,” napisao je predsjednik Srbije na svom Instagram profilu.

Vučić inače danas završava dvodnevnu posjetu Washingtonu. Osim Pompea sastao se i sa Robertom O’Brienom, savjetnikom za nacionalnu sigurnost, Jaredom Kushnerom, specijalnim savjetnikom predsjednika SAD Donalda Trumpa i Richardom Grenellom, specijalnim izaslanikom američkog predsjednika za dijalog Beograda i Prištine.


{$excerpt:n}