Džaferović – Koc: “Migrantska kriza globalni problem”

Član Predsjedništva BiH Džaferović ponovio je stav da su blokade i ucjene neprihvatljive. Izrazio je očekivanje da će članice Vijeća za provedbu mira, među kojima je i Turska, poduzeti konkretne korake i predvodnicima politike koja je izazvala posljednju krizu jasno staviti do znanja da to nije prihvatljiv model ponašanja.

Šefik Džaferović i Haldun Koč – Vijesti.ba

Veleposlanik Koč informirao je člana Predsjedništva BiH Džaferovića o posljednjim događajima u sirijskom Idlibu, okolnostima pod kojima je ubijeno 36 turskih vojnika, kao i stavovima Republike Turske koji se tiču stabilnosti ove regije. Turski veleposlanik je prenio i stavove koji se odnose na humanitarnu i migrantsku krizu.

Zajednički je ocijenjeno da je migrantska kriza globalni problem, da to treba biti pitanje kojim će se baviti Evropska unija, sve države Evrope, te da Republika Turska u tom smislu zaslužuje jasnu i konkretnu podršku – saopšteno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Član Predsjedništva Džaferović izrazio je saučešće predsjedniku Turske Recepu Tayyipu Erdoganu i turskom narodu, zbog pogibije 36 vojnika, prenosi “Fena”.


{$excerpt:n}