Dodikovo pismo ambasadorima zbog obilježavanja Dana nezavisnosti BiH

Dodik je u pismu naveo da Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine “ne postoji”, te još jednom iznio stav da 1. mart “nije državni praznik”. Poručio je ambasadorima i predstavnicima međunarodne zajednice da ih političari iz Federacije BiH “godinama obmanjuju.

“Obilježavanje ovog nepostojećeg praznika doprinosi dodatnoj konfuziji u BiH i dovodi do još dubljih podjela u ionako podijeljenoj zemlji kakva je BiH”, kazao je Dodik, prenosi “N1“.

Naveo je da njihovo eventualno prisustvo ili prisustvo predstavnika ambasada na čijem su čelu bilo kakvim obilježavanjima koja imaju veze sa 1. martom, “predstavlja ignorisanje zvaničnih stavova BiH i grubo miješanje u neriješena unutrašnja pitanja u BiH”.

“Prihvatam činjenicu da je demokratsko pravo svakog od tri konstitutivna naroda u BiH da obilježava svoje nacionalne praznike, ali pokušaji da se ti nacionalni praznici prikažu kao ‘državni praznici BiH’ i da se za njihovo obilježavanje koriste institucije BiH, kao što su Predsjedništvo, Parlament ili Savjet ministara, predstavlja najgrublju zlupotrebu tih institucija”, ukazao je Dodik.

On je naveo da na sinoćnjem prijemu, kojeg su u Predsjedništvu BiH organizovali Željko Komšić i Šefik Džaferović povodom Dana nezavisnosti BiH, nije bilo predstavnika srpskog naroda niti predstavnika entiteta Republika Srpska u institucijama Bosne i Hercegovine.

“Vašim prisustvom na takvim obilježavanjima svrstavate se na jednu stranu i na taj način ste politički zloupotrebljeni”, naveo je Dodik.

Zakonom o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine (“Službeni list R BiH”, broj 9/95), određeno je da je 1. mart Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine praznik i na taj dan državni organi, poduzeća i druga pravna lica ne rade.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je svojom presudom da je 1. mart Dan nezavisnosti BiH dok se to ne promijeni, kazao je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je prisustvovao svečanom prijemu u zgradi Predsjedništva BiH organiziranom povodom proslave 28. godišnjice od kada je BiH stekla nezavisnost.


{$excerpt:n}