Unuka Muhameda Filipovića: “Žao mi je što moja curica neće upoznati dedu”

Akademik Muhamed Filipović umro je u srijedu u 91. godini. Bio je filozofski pisac, teoretičar, esejista i jedan od značajnijih bosanskohercegovačkih filozofa. Jedna od njegovih unuka, Đula Filipović, na svom Instagram profilu objavila je emotivnu poruku u kojoj se oprostila od svog djeda.

– Ovo je zadnja slika mene i dede. Znam da smo deda i ja kad je nastala ova slika razgovarali o budućnosti! I da mi je rekao da ne dam na sebe i da gdje god ne budem shvaćena da samo odem tj. napustim! Moj deda Tunjo nikad nije dao na mene, bila sam njegova ruža i nosim ime po njegovoj i naninoj majci! Sve je znao, o svemu smo mogli pričati, nikad mu nije bilo bitno materijalno i volim što svi mi njegovi unuci nismo materijalisti!

Žao mi je što moja curica neće upoznati dedu… ali znam da će itekako znati ko je on bio i šta je meni a i državi BiH značio – napisala je Đula Filipović, koja očekuje prinovu.

Podjećamo, Muhamed Filipović rođen je 3. avgusta 1929. godine u Banjoj Luci. Filipović je u rodnom gradu završio osnovnu i srednju školu. Filozofiju je studirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu i Zagrebu. Diplomirao je 1952., a doktorirao 1960. godine.

Muhamed Filipović bio je član Akademije nauka i umjetnosti BiH, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik Bošnjačke akademije nauka i umjetnosti.

Objavio je 14 knjiga, od kojih se izdvaja “Lenjin – monografija njegove misli“, koja je prevedena na sedam jezika. Godine 1970. je dobio Šestoaprilsku nagradu Grada Sarajeva, piše “Avaz“.


{$excerpt:n}