Nastavlja se blokada Uborka: Članovi inicijative nezadovoljni ponuđenim lokacijama

Nakon više sati pregovaranja medijima su se obratili samo članovi Inicijative ‘Jer nas se tiče’ tvrdeći da su dobili informacije kako nisu istiniti navodi da se od nove rupe koja je kopana blizu jame, pravi prostor za odlaganje otpada.

Inspektor je strogo zabranio da se nova jama ne smije koristiti za bilo kakav vid odlaganja smeća. Rekao je da kada bi do toga došlo u tom slučaju odmah bi je zatvorili. Oni ne posjeduju nikakvu dokumentaciju potrebnu da bi mogli kopati novu jamu na ovoj lokaciji” tvrdi jedan od članova Inicijative Nijaz Hodžić. Kazao da će sa blokadom deponija istrajati sve dok Gradske, Kantonalne i Federalne vlasti ne odogovore na njihove zahtjeve, koji su još od ranije poznati.

Omer Hujdur, također jedan od članova Inicijative istakao je da sve dok se i vlasti ne uključe intenzivnije u rješavanje ovog problema oni se neće povući.

Ovo se mora završiti za neka tri četiri mjeseca. Ako vlasti ne reaguju u tom periodu Deponija će se sama zatvoriti. Ako se ne izvrši ispitvanje utjecaja na okoliš ona se automatski zatvara, kazao je.


Iz Inicijative kažu da će glasati protiv lokacija koje su predložene na jednoj od dvije javne rasprave koje su im obećane na današnjem sastanku. – Obećali su nam dvije javne rasprave u narednih 4 do 5 mjeseci. Svi ćemo se usaglasit protiv lokacija koje su predložene, a za da se ugasi postojeća, kazao je Hodžić.


{$excerpt:n}