Na Matića brdu kod Mostara obilježena 16. godišnjica smrti Borisa Trajkovskog

Ministar u Vladi Sjeverne Makedonije Edmond Ademi rekao je da je Trajkovski ostavio dubok trag ne samo u makedonskom društvu, već i u kompletnom regionu.

“Šesnaest godina kasnije, a vjerujem i narednih godina, i Sjeverna Makedonija i BiH, ali i region sjećaju se i sjećat će se velikog čovjeka i njegovih djela”, rekao je Ademi.

Podsjetio je i kako je Trajkovski predano tokom predsjedničkog mandata radio na prijemu Makedonije u NATO, kao i na približavanju članstvu ove zemlje u Evropskoj uniji.

Matića brdo kod Mostara – PR/Haber.ba

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić u izjavi za medije rekao je da naša zemlja nikada neće zaboraviti svoje osvjedočene prijatelje, među kojim i predsjednika Trajkovskog.

“Drago mi je što se njegova vizija realizira i što je Sjeverna Makedonija pred otvaranjem pregovora za članstvo u Evropskoj uniji. Nadam se da će pregovori uskoro započeti, što će imati pozitivne efekte za region, pa i za BiH”, izjavio je Brkić.

Boris Trajkovski, bivši predsjednik Makedonije, poginuo je u avionskoj nesreći 26. februara 2004. godine blizu mjesta Rotimlja kod Mostara. Trajkovski je zajedno sa još osam članova delegacije i posade putovao u Mostar na Međunarodnu donatorsku kofenrenciju.


{$excerpt:n}