Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke: Dodikova politika unazađuje BiH

Centralni stabilizirajući faktor je pridržavanje odredbi Dejtonskog mirovnog sporazuma i svih njegovih aspekata – navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, dostavljenom na zahtjev DW-a, a što zapravo predstavlja zajedničku izjavu zemalja Kvinte.

Naglašava se kako “secesionistička retorika, jednako kao i blokade ili ultimatumi, unazađuje zemlju”.

Bosna i Hercegovina treba funkcionirajuće institucije kako bi mogla napredovati na svom reformskom putu u pravcu Evropske unije i ostvariti ekonomsku integraciju. Pri tome je poštivanje načela pravne države ključni element, pri čemu Ustavni sud predstavlja centralnu instituciju, navodi “Deutsche Welle“.

Dalje se kaže kako “s obzirom na izazove pred kojima Bosna i Hercegovina stoji, međunarodni ustavni suci, koje je u skladu s bosanskim ustavom imenovao predsjednik Evropskog suda za ljudska prava, i dalje imaju važnu funkciju.”

Odluke Ustavnog suda su konačne i obavezujuće, kao što stoji i u Ustavu zemlje. S obzirom na to, mi smatramo da su odluke Milorada Dodika da blokira trgovinu unutar zemlje i rad bosanskih institucija, te da dovede u pitanje teritorijalni integritet BiH, vrlo štetne za razvoj BiH i za njeno približavanje EU, navodi se u saopštenju.

Navode kako su nužne reforme, prije svega kada je riječ o vladavini prava i o socio-ekonomskom području.

Nužno je i da se što prije riješi pitanje održavanja lokalnih izbora u Mostaru, na taj se način svjesno odgađaju na neodređeno vrijeme – navodi se u zajedničkoj izjavi zemalja Kvinte koje je DW-u dostavilo njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Kvinta je neformalna grupa za donošenje odluka i nastala je kao “direktorijum” različitih subjekata kao što su NATO i G7/G20. Prvi sastanci ove grupe su se dogodili osamdesetih godina prošlog stoljeća, a članice raspravljaju o svim važnim međunarodnim političkim pitanjima.


{$excerpt:n}