Palio nisko rastinje kod Banje Luke pa komšiji zapalio vikendicu

Ovo lice uhapšeno je juče, a požar je lokalizovala Vatrogasna jedinica grada Banjaluka, saopšteno je iz banjalučke Policijske uprave.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji se izjasnio da je riječ krivičnom djelu izazivanje opšte opasnosti, te da nakon kompletiranja predmeta bude dostavljen izvještaj u redovnoj proceduri.

Policijska uprava Banjaluka apeluje da se spaljivanje korova i drugog gorivog materijala, prilikom uređenja imanja, obavlja samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.

Zakonom o zaštiti od požara koji je stupio na snagu u novembru 2019. godine kao jedna od obaveznih mjera zaštite požara, zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre“, napominju iz policije.

Ovim zakonom definisana je novčana kazna od 100 do 1.000 KM za fizičko lice koje ne poštuje zakonske propise predviđene za ove aktivnosti.

Iz Policijske uprave Banjaluka ističu da su česti uzroci požara nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja.

S obzirom na to da predstoji proljećno krčenje i uređenje poljoprivrednog zemljišta, posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada“, naveli su iz Policijske uprave Banjaluka.

Iz policije pozivaju građane da nakon spaljivanja ugase ostatke nesagorene materije, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja i požara.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112.

Policijska uprava Banjaluka će u okviru svojih ovlaštenja preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozila živote i zdravlje ljudi i pričinila materijalnu štetu, pišu “Nezavisne“.


{$excerpt:n}