Carlos Westendorp: “U interesu EU i SAD-a da podrže poštovanje Ustava BiH”

Dodao je kako je još gore da je Milorad Dodik, koji je nekada bio pragmatistički političar i podržavao napore međunarodne zajednice da izgradi pluralističku demokratsku državu, postao ultranacionalistički lider, čak do te mjere da zagovara otcjepljenje Republike Srpske od države i pridruživanje tog entiteta Srbiji.

Smatram da takav stav nije koristan za jednu mirnu, stabilnu i uspješnu zemlju – naprotiv, spriječava je da se pridruži EU, što je jedino rješenje problemima regije i naroda BiH koji ima pravo na bolju budućnost. Stoga je i interes EU i SAD-a da podrže poštovanje Ustava BiH i njenih institucija“, ocijenio je Westendorp.

To ne znači da EU i SAD nisu otvoreni za prilagođavanje situaciji koja evolvira, naveo je dalje Westendorp, ali to se mora učiniti demokratskim putem i mora biti odobreno od snažne većine, a ne urađeno jednostrano.

Jednostrane odluke su nelegitimne i trebale bi biti pravno osporene. No, prije nametanja zakona, od suštinskog je značaja da se različite strane potrude kako bi riješile nesuglasice politički, kroz iskren i otvoren dijalog. Ono što ja bi međunarodna zajednica trebala da uradi po pitanju retorike i aktivnosti Milorada Dodika je da se aktivno uključi u ovaj dijalog. Apeliram na pragmatizam svojih starih prijatelja da učine isto“, poručio je za “N1” bivši visoki predstavnik u BiH.


{$excerpt:n}