MINISTAR ZDRAVSTVA PRED KAMERAMA: ‘Situacija u Italiji u par sati će odrediti naše poteze. Očekujem da će se koronavirus pojaviti u Hrvatskoj’

Prvi Hrvat s kruzera Diamond Princess danas je stigao u Hrvatsku. Iako ne pokazuje znakove zaraze koronavirusom, zbog opreza je smješten u u novoosnovanu karantenu u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti. “”On je doista zbog radnih aktivnosti bio u kontaktu s raznim osobama pa i onima koje su oboljele. I njegova je ideja bila da zbog svoje sigurnosti i sigurnosti svoje obitelji bude pod nadzorom. Koliko je ovo dobrodošlo, pokazuju zbivanja u Italiji”, rekao je u RTL-u Danas ministar zdravstva Vili Beroš.

On dodaje i kako preporučenu karantenu nitko neće moći odbiti, a i da će na događaje u Hrvatskoj uvelike utjecati slijed sitaucije u Italiji. “Jasno je da trebamo iz sata u sat pratiti situaciju jer se ona vrlo brzo mijenja. Putem našeg veleposlanika dogovoreno je da budemo stalno u kontaktu”, kaže Beroš i dodaje kako se razmatra i kako će izgledati povratak Hrvata koji su trenutačno tamo.

“Epidemiološka slika u Italiji za nekoliko sati odredit će naše poteze”, rekao je Beroš.

Širenje bolesti je, kaže, apsolutno nemoguće spriječiti: “Očekujem da će se koronavirus u dogledno vrijeme pojaviti u Hrvatskoj. Mi se samo moramo pripremiti”.

Ipak, smrtnost nije velika. “Ona je oko dva posto, a to je manje od običnog virusa gripe. U tom kontekstu nema bojazni, no ponavljam, riječ je o novom virusu, novoj bolesti. Vjerujem da neće mutirati, ali moramo biti oprezni”, istaknuo je Beroš,piše Net


{$excerpt:n}