A-SDA BiH: Usvojena Deklaracija o osudi napada na Ustav i institucije Bosne i Hercegovine

Na proširenoj sjednici Predsjedništva Stranke demokratske aktivnosti BiH usvojena je Deklaracija o osudi napada na Ustav i institucije Bosne i Hercegovine.

Deklaracija je usvojena kao odgovor na učestale i agresivne prijetnje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o odcjepljenju manjeg b-h entiteta, te kao odgovor na napade na ustavni poredak i blokadu rada institucija Bosne i Hercegovine.

U obraćanju prilikom svečanog dijela sjednice, kojim je obilježena i dvanaesta godišnjica od formiranja ove političke stranke, a osvrćući se na aktuelnu političku krizu, predsjednik A SDA BiH Nermin Ogrešević je naglasio da su neprihvatljive i opasne prijetnje kojima se ugrožava suverenitet i teritorijalni integritet države Bosne i Hercegovine kao i da protuustavna retorika uznemiruje sve građane, unosi nemir i strepnju o mogućim sukobima na ovim prostorima.

Istaknuvši da je krajnje vrijeme da međunarodna zajednica ovakvu praksu napada na ustavnopravni poredak naše države odmah zaustavi, Ogrešević je pozvao sve političke faktore u zemlji da se osude ovu retoriku, podignu glas protiv stvaranja političkih kriza i ujedine se u rješavanju stvarnih problema s kojima se građani suočavaju.

Kada je u pitanju Stranka demokratske aktivnosti, kako je istaknuto, prioritetni ciljevi u radu i političkom djelovanju ostaju napredak Bosne i Hercegovine u ekonomskom i svakom drugom pogledu. Svako poticanje negativne atmosfere u ionako teškim uvjetima u zemlji zaslužuje osudu, a bilo kakav oblik potcjenjivanja države i njenih ustanova posebno je neprihvatljiv.

PRESS A SDA BiH


{$excerpt:n}