Elektroprivreda BiH uništava sve pred sobom: Najavili gradnju 15 mini hidrocentrala, mještani poručuju – Ne damo Neretvicu!

Mještani nekoliko sela u Opštini Konjic okupili su se nezadovoljni najavljenom izgradnjom mini hidrocentrala na rijeci Neretvici, za čiju je gradnju koncesiju dobila Elektroprivreda Bosne i Hercegovine.

Zajedno sa članovima nekoliko udruženja za zaštitu prirode upozoravaju da bi izgradnja planiranih 15 mini hidrocentrala uništila rijeku te biljni i životinjski svijet u njoj, ali i naštetila poljoprivredi tog kraja.

U prvoj fazi planirana je izgradnja dvije hidrocentrale, a koncesija Elektroprivredi data je na 30 godina.

Kako javlja reporter Al Jazeere, ovom skupu ne prisustvuju predstavnici lokalne zajednice koje mještani nisu ni pozvali jer su oni već ranije iznijeli svoj stav da će uraditi sve što je u njihovoj moći da se ove mini hidrocentrale izgrade.

Predsjednik Općinskog vijeća je poručio je da su mještani već zakasnili s reakcijom, obzirom da su ugovori potpisani i data je koncesija Elektroprivredi BiH, te da su se mještani ranije trebali buniti. Dodao je i to da se primjeri dosadašnje izgradnje mini hidrocentrala na području općine Konjic nisu pokazali dobrim, budući da jedna od rijeka na kojoj su izgrađene mini hidrocentrale tokom određenog dijela godine presuši.

Iz Elektroprivrede BiH su najavili da gradnja prve dvije hidrocentrale kreće u maju ove godine.

Ipak, građani su poručili da će po svaku cijenu pokušati spriječiti izgradnju mini hidrocentrala, a da li će doći do njihove izgradnje vjerovatno će biti poznato već u maju,piše Depo.