Kontejneri puni kokaina zaustavljeni na putu ka BiH

Najveći dio kokaina vrijednog oko 50 miliona eura, koji je u međunarodnoj akciji zaplijenila italijanska policija u količini većoj od tone, trebalo je da završi na tržištu BiH, saznaju “Nezavisne”.

Dvije osobe u okviru ove akcije uhapsila je Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) u BiH, a ovom velikom međunarodnom akcijom obuhvaćen je veći broj ljudi iz Italije, Crne Gore, Makedonije i BiH.

Radi se o međunarodnoj akciji kojom je presječen veliki lanac za organizovani šverc droge, a za koji je najprije saznala italijanska policija, koja je u saradnji s kolegama iz drugih zemalja pratila pošiljku.

Naime, kako pišu Nezavisne, u jednoj luci u Italiji policija je zaplijenila nekoliko kontejnera punih kokaina, koji je trebalo da bude poslan u Bar u Crnoj Gori te dalje u Makedoniju i BiH.

Kako je potvrđeno, policija je iz kontejnera uspjela izvaditi 970 paketa narkotika teških 1.128 kilograma, a lažnu pošiljku s oko kilogram droge zapečatila je zajedno sa sistemom za praćenje, kako bi utvrdila kome je namijenjena tako velika količina narkotika.

“Nezavisne” saznaju da je u Bar po pošiljku stiglo šest kamiona, od kojih su četiri iz Makedonije stigla po zapečaćene kontejnere ne znajući da ih policija prati, a umjesto narkotika u njima je bio samo kilogram kokaina koji su ostavili istražioci.

Druga dva kamiona otišla su u BiH ne znajući da zapravo voze prazne kontejnere te da istražioci prate i njihovu putanju.

U SIPA su potvrdili da su učestvovali u međunarodnoj akciji razbijanja šverca kokaina, te da su dvije osobe uhapšene, ali nisu precizirali detalje akcije niti čiji je kamion s kontejnerima ušao u BiH.

Luka Miladinović, portparol SIPA, kazao je da će dvije osobe koje su uhapšene biti predate u nadležnost Tužilaštva BiH.

“Na području BiH policijski službenici SIPA uhapsili su dvije osobe, saslušali više svjedoka, te pretresli više osoba, objekata i pokretnih stvari i tom prilikom oduzeli predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku”, navedo je Miladinović.

SIPA je akciju hapšenja izvela u saradnji s policijskim i pravosudnim organima Italije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, prilikom realizacije velike međunarodne operativne akcije na suzbijanju šverca narkotka.


{$excerpt:n}