Tužilaštvo ZHK-a neće se oglašavati o smrti Lane Bijedić do okončanja istrage

Kantonalni tužilac Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) Josip Aničić priopćio je kako Kantonalno tužilaštvo do okončanja istrage oko smrti Lane Bijedić neće u javnosti izlaziti s informacijama o tom slučaju.

Aničić se oglasio saopćenjem za javnost nakon što su pojedini mediji objavili da je forenzički patolog John Clark ustvrdio da se u slučaju Lane Bijedić radi o “padu s velike visine”, što je suprotno dosadašnjim zaključcima istrage te upućuje na samoubistvo te djevojke, dok se Tužiteljstvo bavilo istragom ubistva, prenosi “Fokus“.

Komentirajući medijske navode prema kojim su policijski komesar Galić i tužilac Aničić “beskompromisno, iz samo njima znanih razloga, odbacili teoriju svjetskog stručnjaka iz područja forenzične patologije i istragu nastavili voditi kao ubistvo”, Aničić je poručio kako neko “ima cilj obeshrabriti tužioce u daljnjem zakonitom postupanju i provođenju istrage”.

“Radi mase neistina iznesenih u članku isti ne želimo komentirati niti ćemo davati bilo kakve informacije do donošenja konačne tužilačke odluke kada će javnost zasigurno tačno i objektivno biti obaviještena od strane Tužilaštva”, navodi se u Aničićevom saopćenju.

Na sastanku održanom 12. 2. 2020. godine u prostorijama MUP-a ZHK sudjelovali su predstavnici Centra za forenzička vještačenja, tužilac Borislav Čuljak i Josip Aničić, načelnik Sektora krim policije Igor Marić, šef krim-istražnog odjela MUP-a Robert Sesar, te istražitelji Drago Tomić i Darija Herceg.

Lokalni mediji navode kako je vještakinja za biološke tragove Centra za forenzička vještačenja pri FUP-u Elma Karahasanović na sastanku kazala kako je Aničić još u novembru bio upoznat s forenzičkim analizama Johna Clarka.

Clark je široj javnosti poznat kao forenzički vještak za patologiju Univerziteta u Glasgowu, kojeg je Haaški sud angažirao za vještačenja ekshumacija masovnih grobnica u okolici Srebrenice.

Lana Bijedić mostarska je tinejdžerka koja je pronađena mrtva u oktobru 2019. godine u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog, ispod vijadukta autoceste A1, a prve istražne radnje upućivale su da se radi o ubistvu.

Slučaj je izazvao veliku pažnju javnosti, a oko istrage je bilo niz kontraverzi s obzirom na to da su mnogi detalji “procurili” u medije. Slučaj do sada nije rasvijetljen.


{$excerpt:n}