U BiH 11 osoba umrlo od gripe

Povećanje broja oboljelih od gripe u posljednjih nekoliko sedmica zabilježeno je u svim krajevima Bosne i Hercegovine. Najviše opreza se preporučuje starijim osobama i hroničnim bolesnicima, a mjere prevencije su neophodne da bi se izbjegli teški ishodi gripe, poručuju infektolozi.

16.093 pacijenta

Prema posljednjim podacima zdravstvenih institucija, 11 osoba umrlo je u Bosni i Hercegovini od sezonske gripe u protekle tri sedmice. Broj oboljelih od ove gripe se iz sedmice u sedmicu povećava. Smrtni slučajevi prouzrokovani influencom AH1N1 zabilježeni su u Sarajevu, Tuzli, Zenici i Banjoj Luci.

Kako su iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH rekli za “Avaz“, na području Federacije BiH zabilježen je porast aktivnosti u protekle tri sedmice.

– Zavodu za javno zdravstvo Federacije od početka sezone prijavljeno je ukupno devet smrtnih ishoda pozitivnih na virus gripe tip A, podtip A (H1N1). Četiri smrtna ishoda registrirana su u Kantonu Sarajevo, tri u Zeničko-dobojskom i dva u Tuzlanskom kantonu. Od početka sezone Zavodu za javno zdravstvo prijavljena su ukupno 16.093 pacijenta sa simptomima sličnim gripi – navode iz Zavoda.

Univerzitetski klinički centar RS prijavio je da su preminula dva pacijenta oboljela od teške akutne respiratorne infekcije, koja su bila pozitivna na virus gripe tipa A. Zbog simptoma sezonske gripe i viroza, praćenih visokom temperaturom, školski razredi u Hercegovačko-neretvanskom kantonu su desetkovani, a slično je stanje i u predškolskim ustanovama, odnosno vrtićima.

Roditelji preko društvenih mreža iznose i zabrinutost zbog pojave šest slučajeva mononukleoze u dvije mostarske srednje škole, a zabilježeni su i brojni slučajevi upale pluća. Povećan broj izostanaka učenika zabilježen je od prošle sedmice.

Zaštita učenika

– Radi zaštite učesnika nastavnog procesa i prevencije virusa gripe, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK poziva direktore i zaposlenike odgojno-obrazovnih ustanova, kao i roditelje, da u periodu sezonske gripe djeluju adekvatno i u skladu s preporukama ljekara – naveli su iz ovog ministarstva.

Iako smo od Zavoda za javno zdravstvo HNK pokušali dobiti zvanične podatke o broju oboljelih od gripe i sličnih oboljenja, u tome nismo uspjeli ni nakon pisanog upita koji smo ovoj instituciji poslali još u četvrtak. Prema nepotvrđenim informacijama, do petka je ova institucija zaprimila 45 prijava laboratorijski potvrđene gripe, a više od 1.500 prijava oboljelih od akutnih respiratornih infekcija te bolesti sličnih gripi, prenosi “Avaz“.

Održavanje čistoće

Školama i vrtićima je preporučeno da osiguraju dovoljno sapuna i čiste vode, kao i održavanje čistoće i dezinfekciju površina.

Seada Kuštrić, direktorica Četvrte osnovne škole Mostar, potvrdila je da je broj izostanaka učenika zbog ovih oboljenja veći nego lani te da o svemu uredno obavještavaju nadležne institucije.


{$excerpt:n}