Zbog sumnje na koronavirus devet osoba u Sarajevu pod zdravstvenim nadzorom

Pod zdravstvenom nadzorom u Kantonu Sarajevo je devet osoba, u okviru mjera kriznog štaba kantonalnog Ministarstva zdravstva u vezi sa virusom korona.

Rješenje za stavljanje pod zdravstveni nadzor ovih devet osoba izdato je od 1. do 13. februara, saopšteno je iz kriznog štaba,prenosi Faktor.

U saopštenju se dodaje da je u navedenom periodu izvršena obrada 195 pojedinačnih sanitarnih upitnika i 20 sanitarnih upitnika za grupu osoba koje su boravile ili još borave na području Kantona Sarajevo, čime se provodi propisani epidemiološki nadzor.

“Ovim se uspostavio adekvatan mehanizam za prikupljanje i analizu podataka nastalih prilikom skrininga za brzu procjenu i reagovanje”, navedeno je u izvještaju Kriznog štaba.

Iz Kriznog štaba napominju da se, prema navodima Evropskog centra za prevenciju bolesti i kontrolu, vjerovatnoća zaraze za stanovništvo Evrope i dalje smatra malom.

“Iako su iz sedam zemalja EU prijavljeni slučajevi uvezenih i lokalno nastalih slučajeva, ukupni broj prijavljenih slučajeva virusa korona na tom području i dalje je nizak, a mjere zaštite su na snazi”, dodaje se u saopštenju.

Iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo poručuju da će nastaviti da djeluju prema planu pripravnosti, a s ciljem zaštite zdravlja stanovnika.


{$excerpt:n}