Patrijarh Irinej poručio: “Samo jedinstveni izlazimo iz velikih kriza”

Patrijarh je čestitao praznik Sretenje i istakao da je ovo veliki dan i zbog susreta s braćom Srbima koji žive izvan Srbije.

“Ali, nadamo se da živimo istim duhom, mislima i željama za dobro i prosperitet našeg naroda”, rekao je patrijarh.

Kaže da su mogli na sastanku da čuju izvještaje posjedinih predstavnika srpskog naroda uglavnom iz Crne Gore i BiH, kao i iz Hrvatske.

“Konstatovali smo da se Srbija nalazi u prlično velikom iskušenju, što nije ništa novo za nas. Odavno smo u problemima i velikim iskušenjiuma, ali uz pomoć Božiju i uz našu pamet rješavamo probleme i tražimo puteve i načine da kažemo ko smo mi i čiji smo nasljednici i da smo vjerni nasljednici naših predaka”, rekao je patrijarh.

Irinej ističe, takođe, da je na sastanku kostatovano da je danas potrebno da “budemo jedinstveni u najpunijem smislu te riječi”.

Dodaje da Srbi nisu veliki narod, ali da mogu da opstanu u ovim prilikama u regionu i svijetu samo ako budu jedistvenni i to u dobrom, a ne u lošem.

“To nas je spašavalo i ogmoćavalo da izađemo iz velikih kriza i to će nam pomoći i danas nažalost kada mnoge naše komšije i moćnici svijeta na nas gledaju nekim posebnm pogledom i pretpostavkom o nama”, poručio je Irinej.

Samo ako bude jedinstven možemo da se odupremo iskušenjima ovog vremena i sačuvamo naš narod, dodao je on i pozvao mlade da ostanu u zemlji jer “Sunce tuđeg neba ne grije bolje nego Sunce kod nas”.

“To je poruka našem narodu koji misli da je negdje van Srbija bolje”, dodao je patrijarh.

“Mislimo da ćemo svojm pameću jedino i slogom izaći na dobar put i da tim putem nastaivmo i budemo dostojni nasljednici naše kulture”, zaključio je patrijarh, prenose “Vijesti“.


{$excerpt:n}