NAPRAVILI ČUDO: Pala na ulici, a nekoliko sati kasnije ljekari su je porađali i operisali joj glavu

Prilikom pada, Ana Antić (31) iz Beograda zadobila je hematom, zbog čega je hitno morala biti operisana. Istovremeno, doktori su morali i da joj urade carski rez, s obzirom na to da je bila u devetom mjesecu trudnoće.

Ana i Vladimir Antić očekivali su svoj prvu bebu, trudnoća je bila uredna, a termin za porođaj bio je kroz pet dana. U četvrtak je Ana izašla da prošeta, krenuvši kod svoje zaove na Novom Beogradu. Nedugo potom bila je u Zemunskoj bolnici, zbog pada na ulici. Šta se tačno dogodilo niko ne zna.

– Bio sam na poslu kada mi je majka javila da je zvala policija i da je Ana pala. Odmah sam otišao u Zemunsku bolnicu, tu sam je vidio kako leži na krevetu na odjeljenju za hitne slučajeve. Bila je budna, ali ne u potpunosti svjesna. Mazio sam je po glavi i primjetio sam da ima veći otok – kaže za “Blic” Vladimir i dalje u nevjerici šta se zapravo dogodilo.

Kako dodaje, rečeno mu je da će Ana biti prebačena u UC zbog skenera glave.

– Plakao sam sve vrijeme dok je trajala operacija. Ne znam ni o čemu sam razmišljao. Želio sam samo da budu dobro – prisjeća se on.

Pripremali su se za dolazak bebe, kako kaže, a u sljedećem trenutku saznao je da im se oboma, i mami i bebi, bore za život.

– Kada sam vidio sina prvi put, bio sam potpuno izgubljen. Ne mogu da objasnim tu situaciju, srećan si što ti se rodilo dijete, a s druge strane ne znaš šta biti sa suprugom. Ali, moja supruga je takav borac. Kada je probudila poslije operacije, prvo je pitala: “Gdje je Vladimir?” Vidio sam je sinoć kada se probudila, pričali smo i dobro se osjeća – objašnjava Vladimir, iščekujući da će sve troje uskoro biti zajedno.

Ana je dobro, oporavlja se na Odjeljenju neurohirurgije Urgentnog centra, dok je beba, koja se nalazi na Institutu za neonatologiju, takođe u dobrom stanju.
Doktorka Danica Grujičić bila je na čelu neurohiruškog tima na Urgentnom centru koji je Ani uradio operaciju glave.

– Dovezena je trudnica bez ikakvog podatka šta se s njom desilo. Bila je u besvjesnom stanju i nismo mogli da uspostavimo kontakt sa njom. Vidjeli smo da je u poodmakloj trudnoći i da neće biti problema po bebu, tako da smo uradili skener glave. Viđeno je da ima jednu vrstu krvnog ugruška, odnosno izliv krvi u lobanju, što je posljedica povrede – objašnjava dr Grujičić.

Naglašava da se sve odigralo “u minut do dvanaest”, te da je pred sam ulazak u salu trudnica pokazivala znakove oštećenja moždanog stabla. Da je do toga došlo, Ana se ne bi probudila.

– Doktorke Rosanda Ilić i Jelena Živanović Kostić i anesteziolog odmah su ušle u salu, nije se gubilo vrijeme. Moralo je odmah da se krene sa operacijom kako bi spriječili uklještenje, odnosno definitivno oštećenje moždanog stabla. Ubrzo su došle koleginice sa ginekologije i istovremeno je odstranjen hematom i urađen carski rez. Od ključne važnosti je uloga anesteziologa, jer treba nadoknaditi veliku količinu tečnosti koju pacijentkinja gubi, dodatno zbog carskog reza. Pacijentkinja je odlično, budna, svjesna i bez neuroloških ispada. Kontrolni skener je savršen, ali nema opuštanja – kaže prof. Grujičić.

Beba dobila ocjenu osam

Dežurne doktorke Dušica Kocijančic Belović i Željka Rašlić sa Klinike sa ginekologiju i akušerstvo KCS odmah su se uputile ka Urgentnom centru i kroz dvadesetak minuta od poziva beba je rođena.

– U tom trenutku hitan carski rez bio je od vitalnog značaja po majku i dijete. Bilo je potrebno organizovati se u sali koja nije naš prostor, ali bili smo pribrani i radili timski u interesu majke i djeteta. Operacija je prošla bez komplikacija i rođen je dječak sa ocjenom osam – navodi Kocijančic Belović.

Njena koleginica dr Željka Rašlić naglašava da je srećna okolnost bila ta što je trudnica bila pred sam porođaj.

– Ovo je bila ozbiljna situacija. Kada se beba rodila bili smo mnogo sretni i moram da napomenem da je atmosfera u sali bila ispunjenja pozitivnom energijom – objašnjava dr Rašlić.


{$excerpt:n}