Mostarci ponovo plesali protiv nasilja

Ples je simbol nenasilnog otpora nasilju, pa plesnom revolucijom kakvu smo danas mogli vidjeti i u Mostaru mladi ljudi nastoje ukazati na slobodu tijela i duha, izraza emocija i energičnog kretanja u prostoru, poručeno je sa skupa One Billion Reasing u Meppas mallu.

Arnela Buzaljko iz Udruženja žena BiH kazala je da je ples u Meppasu skromni doprinos u vrijeme dok cijela planeta pleše protiv nasilja. Simbolična poruka je da je sloboda pokreta ustvari kreativno izražavanje činjenice da su sve žene gospodarice svojih tijela i da njima niko nema pravo upravljati ili nad nama vršiti bilo kakav vid nasilja.

Napomenula je i da je u našoj zemlji nasilje nad ženama u porastu, kao i da postoji osnovana sumnja da je stanje gore od onoga što govori statistika, obzirom da brojne žene kriju da su i same žrtve.

Statistika kaže da je oko 50 posto žena starijih od 15 godina u BiH doživjelo neki od oblika nasilja. Također, važno je kazati i kako smo konzervativna sredina u kojoj se takve stvari skrivaju, zbog čega smo uvjereni da je stopa nasilja sigurno još i veća, kazala je Buzaljko.

Tea Katica iz Plesnog studija Flash kazala je da za sve učesnice čast i zadovoljstvo biti dijelom događaja koji je prepoznat u svim dijelovima planete.

Naša želja je skrenuti pažnju na problem koji je prisutan u cijelom svijetu. Kampanja je usmjerena protiv nasilja“, kazala je Katica.

Mostarci ponovo plesali protiv nasilja – PR/Haber.ba


{$excerpt:n}