Aleksandar Vučić: Veća zabrinutost za BiH nego za odnose Beograd – Priština

Zabrinut sam – rekao je Vučić, dodajući da će sutra da razgovarati sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom i predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, pa će da se vidi šta dalje.

On je rekao za “RTS” da nije upoznat o izjavi crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića da je Crnoj Gori potrebna sopstvena crkva da se suprotstavi miješanju Srbije, ali je dodao da Srbija ni na koji način ne napada Crnu Goru, niti je to činila, niti će činiti, mada ne može reći da nije bilo obrnutih slučajeva u prošlosti.

– Srbija ima pravo da postavi pitanje prava srpskog naroda u Crnoj Gori i to će na legitiman, racionalan i civilizovan način nastaviti da postavlja – naglasio je Vučić.

On je dodao da je na susretima sa stranim zvaničnicima u Minhenu više puta postavio to pitanje, ali da nije bilo odgovora, mada su svi klimali glavom.

Vučić je naveo da je pitao zašto Srbi u Crnoj Gori nemaju ni približno ista prava kao Albanci u Sjevernoj Makedoniji.

– Zašto za Srbe u Crnoj Gori ne postoji želja da bude postignut neki Ohridski sporauzm, da srpski jezik uče djeca koja hoće, da bude jedan od oficijelnih jezika, da imamo predsjednika parlamenta ili potpredsjednika Vlade, jer Srba je više proporcionalno u Crnoj Gori nego Albanaca u Sjevernoj Makedoniji. Ali, odgovora nema – rekao je Vučić.

On je istakao da će to pitanje biti postavljano sve više, te da će neko morati da razmišlja o tome kakav će odgovor u budućnosti morati da pruži.

– Mi sa Crnom Gorom želimo najbolje odnose, želimo Šengen i najbolju moguću saradnju. Neću dozvoliti da bilo ko vrijeđa Crnogorce koji su građani Srbije. Ali nećemo dozvoliti da se bilo ko iživljava nad srpskim narodom i mislim da može da ne poštuje elementarna prava i slobode srpskog naroda – rekao je Vučić, prenose “Vijesti“.


{$excerpt:n}