Staklena šetnica uskoro bi trebala biti izgrađena na brdu iznad Mostara

Mostarski sky-walk novi je projekt Brdsko-biciklističkog udruženja “MTBA” iz Mostara koje je pokrenulo inicijativu za uvođenjem novih turističkih sadržaja na lokalitetu parka Fortica iznad Mostara.

Predsjednik udruženja Đani Rahimić za “Klix” kaže kako se radi o atraktivnom vidikovcu koji će omogućiti nezaboravan doživljaj svim posjetiocima.

”Radi se o čeličnoj platformi ”U” oblika sa staklenim podom koja se nalazi 14 metara iznad tla i omogućava pogled na natpis ‘”BiH volimo te” koji se nalazi ispod njega”, kazao je Rahimić.

Vidikovci će, kako naglašava biti povezani AB stepeništem i činit će jedinstvenu cjelinu.

”Trenutno je u toku pribavljanje potrebnih odobrenja za gradnju kao i određeni pripremni radovi”, naglašava Rahimić.

Podsjeća da je ovo udruženje 2016. godine dobilo od strane gradske uprave grada Mostara na korištenje ruševni objekat na brdu Fortica iznad Mostara sa pripadajućim zemljištem, a u skladu sa svojim programskim ciljevima unaprijeđenja turizma udruženje je pokrenulo inicijativu za uređenjem sportsko-avanturističkog parka Fortica koji će imati sadržaje za sve posjetioce.

”Ruševni objekat iz II svjetskog rata pretvoren je u planinski dom a obzirom da se sa lokacije pomenutog objekta, pruža prelijepi pogled na grad Mostar javila se potreba za uređenjem vidikovca koji bi posjetiocima olakšao pristup i upotpunio doživljaj prilikom posjete ovoj lokaciji”, pojašnjava Rahimić.

Početkom 2018. godine na ovom mjestu, kako naglašava izgrađen je vidikovac sa jarbolom visine 30m na kojem se nalazi državna zastava BiH.

”Obzirom na veliki broj posjetilaca i turističkih agencija koji svoje goste dovode na ovaj vidikovac udruženje je pokrenulo inicijativu za izgradnjom još atraktivnijeg vidikovca koji će omogućiti nezaboravan doživljaj svim posjetiocima”, zaključio je Rahimić.


{$excerpt:n}