Stigao nalaz Zavadlava: Bio drogiran dok je ubijao u Splitu

Kako neslužbeno doznaje “24sata“, u krvi mladića pronađene su različite supstance, redom brojni medikamenti (za najveći dio koji je Zavadlav imao medicinsko opravdanje), ali i tragovi metadona, sintetičke droge koja uglavnom služi za smanjenje bolova u supstitucijskoj terapiji heroinskih ovisnika.

Prema izvorima, osumnjičeni za trostruko ubistvo nije bio alkoholizisan tog popodneva. Ovakav toksikološki nalaz još nije stigao do splitskog Županijskog državnog tužilaštva koje vodi istragu cijelog slučaja, ali ni do Branka Šerića, splitskog advokata sa zagrebačkom adresom koji brani Zavadlava. Ali, iskusnog advokata Šerića ne čudi nalaz niti što ga još nije dobio.

“Istragu vodi Državno odvjetništvo, često smo mi branitelji u situaciji da posljednji doznajemo relevantne podatke. Takav nalaz toksikološkog vještačenja me ne iznenađuje. Moram napomenuti kako je doduše upravo taj nalaz tempore criminis iznimno važan za nastavak psihijatrijsko-psihološkog vještačenja koje se provodi nad Filipom Zavadlavom na Vrapču. Liječnici, vještaci koji procjenjuju njegovo zdravstveno stanje neminovno moraju znati toksikološki nalaz te voditi računa o tome pri izradi vještačenja. Očekujem da će to vještačenje biti završeno u iduća tri tjedna”, komentarisao je najnovija događanja u ovom šokantnom slučaju advokat Šerić, dodajući kako naravno upravo o rezultatima psihijatrijsko-psihološkog vještačenja zavisi dalji tok krivičnog postupka pa tako i strategija odbrane.

Splitsko tužilaštvo je protiv Zavadlava je pokrenulo istragu zbog osnovane sumnje da je 11. januara ove godine “prema prethodno donesenoj odluci i planu, a u cilju bezobzirne osvete prema većem broju osoba iz narkomanskog miljea koji su iznuđivali, prijetili i fizički napadali njegovog brata i njega osobno”, protivzakonito nabavio automatsku pušku s većom količinom municije. Potom je u 15.35 došao na predio Velog Varoša u Splitu i, kad su se u kretanju na motociklu marke jamaha pojavili Marin Boban (25) i Jurica Torlak (38), Zavadlav je prema njima ispalio više rafalnih i pojedinačnih hitaca.

Boban je preminuo na mjestu, dok je Torlak uspio pobjeći do Senjske ulice i dvorišta porodične kuće, gdje su ga nešto kasnije pronašli radnici Hitne pomoći.

Uprkos svemu, Torlak je preminuo u splitskoj bolnici nedugo potom. Prema izjavama nekih do sada ispitanih svjedoka, mladić osumnjičen za zločin je nakon pucnjave pljunuo na svoju žrtvu! Nastavio je kretanje Varošem da bi minut kasnije pucao u Marina Ožića Paića (25) zvanog Pajser, koji je stajao na skuteru suzuki burgman u susjednoj uličici.

Ubio ga je s dva metka u leđa, a jedan hitac je pogodio automobil s dvoje mladih koji su se slučajno zatekli u blizini.

Ukupno je ispalio 36 metaka, a “kalašnjikov” je odbacio putem.


{$excerpt:n}