SAD se nadaju da će EU uskoro otvoriti pristupne pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom

Francuska i Nizozemska su prošle godine obustavile otvaranje pregovora o članstvu sa ove dvije zemje što je izazvao razočarenje ali i zabrinutost u zemljama Zapadnog Balkana jer se Rusija i Kina zalažu za svoj uticaj.

“Neposredno pitanje dnevnog reda, pitanje sa kojim će se Evropsko vijeće suočiti na sastanku u martu jeste da li će otvoriti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom”, rekao je zamjenik pomoćnika američkog državnog seketara za evropska pitanja Matthew Palmer.

“Sjedinjene Države se nadaju da će odgovor na to pitanje biti da. Smatramo da su obje zemlje, po zasluzi, kvalifikovane. Smatramo da je to važan signal koji treba poslati regionu. Neophodno je da i Sjeverna Makedonija i Albanija imaju jasan evropski put i evropsku perspektivu”, rekao je Palmer.

Palmer koji se u ulozi specijalnog američkog predstavnika nalazi od avgusta 2019. godine, izrazio je zabrinutost zbog uključenja Rusije na prostor Zapadnog Balkana i onoga što je nazvao pokušajima potkopavanja međunarodne podrške za, sada, jednogodišnji sporazum između Sjeverne Makedonije i Grčke koji je okončao dvadeset sedmogodišnji spor između ove dvije zemlje i uklonio protivljenje Atine protiv makedonskog priključenja EU i NATO-u, prenosi RSE.

“Zabrinuti smo zbog ruskin namjera po pitanju Zapadnog Balkana”, rekao je Palmer. “Također bi ukazao na ruske napore da potkopaju podršku Prespanskog sporazuma između Atine i Skoplja kao još jedan primjer zloćudnih aktivnosti ruske države.”

Dodao je i da Rusija “preferira Zapadni Balkan koji je lomljiv, podijeljen između seve, sumnjiv i koji ima elemente haosa, područje u kojem Rusi mogu povećati nivo napetosti kako bi iskoristili situaciju i napravili razdor između Zapadnog Balkana i međunarodne zajednice.”


{$excerpt:n}