Dragan Čović: “Graditi kvalitetne odnose sa Rusijom”

On je za “Radio Herceg-Bosne” rekao kako je održao niz susreta s ruskim zvaničnicima te da su razgovarali o saradnji dvije zemlje i sigurnosnim izazovima s kojima se susreću.

Želimo u budućnosti poboljšati našu parlamentarnu saradnju, saradnju na polju obrazovanja i nauke. Posjeta je ispunila naša očekivanja – rekao je Čović.

U službenu posjetu Rusiji Čović je otišao na poziv predsjednice Vijeća Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentine Matvijenko.

Danas smo imali susrete u Dumi, ministarstvu vanjskih poslova, kao i na institutu Univerziteta, Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose, gdje sam održao jedno predavanje o sigurnosnim prilikama u regiji, s osvrtom na BiH i integracijske procese. Uz puno drugih sadržaja, ova dvodnevna posjeta bila je vrlo dinamična – istakao je Čović iz Rusije te dodao kako je želja primarno bila, pošto je Matvijenko prije dvije godine bila u BiH, da se ponovo sretnu i pripreme lagano za susret Senata Evrope, koji će biti održan u maju u Sarajevu.

Osnovna naznaka susreta je kako popraviti parlamentarnu saradnju kako bi pomogla nosiocima izvršne vlasti, da se napravi kvalitetnija komunikacija, odnosno kako stvoriti malo bolji ambijent kada su u pitanju ekonomski odnosi, saradnja u području kulture, obrazovanja, nauke… Imali smo puno tema za razgovor te je ova posjeta u potpunosti opravdala naša očekivanja, ali jednako tako i očekivanja domaćina – rekao je Čović.

Tema predavanja koje je održao u Moskvi bila je ”Sigurnosni izazovi jugoistočne Evrope u iskušenjima i izazovima integracijskih procesa, s posebnom naznakom za BiH”.

S obzirom na to da je ovo Državni moskovski institut za međunarodne studije koji je većina političara Ruske Federacije završila, ali i međunarodnih odnosa, gdje se predaje na 50 jezika, prigoda je bila da održim jedno predavanje te smo nakon toga odvojili 10-15 minuta za pitanja studenata. Čini mi se da tu možemo napraviti kvalitetnu saradnju sa Sveučilištem u Mostaru kako bismo napravili razmjenu studenata i stvorili ambijent da se uključimo u najviši nivo, pogotovo ovdje kad su u pitanju studiji diplomatije, političke orijentacije. Ovim predavanjem, koje je po meni bilo jako dobro i korisno s puno komentara i pitanja studenata i svih onih koji su tu bili, želimo stvoriti kvalitetnu saradnju za ove dvije institucije, Sveučilišta u Mostaru i njih ovdje – rekao je Čović.

Istakao je kako želi da saradnja Rusije i BiH ima jednu novu dimenziju i puno bolji nivo od današnje kada je u pitanju ekonomija, ali i nauka, obrazovanje, kultura…

Ima tu puno sporazuma koji zbog našeg nefunkcioniranja izvršne i zakonodavne vlasti u nekoliko posljednjih dana čeka na rješenja na nivou BiH gdje smo preuzeli obavezu da to završimo. Čini mi se da to možemo jako dinamizirati te upravo kroz ovakva prijateljstva koja postoje i kod nas i kod njih u parlamentu. S njima sam razgovarao u Dumi da možemo kroz kvalitet parlamentarne saradnje popraviti i sve druge odnose kada je u pitanju izvršna vlast – objašnjava Čović.

Dodao je kako je Rusija ogromna zemlja, globalni preglednik mnogih procesa i da je BiH mala zemlja, ali zbog toga interes BiH treba graditi kvalitetne odnose.

Upitan na koji način gleda Rusija na BiH, Čović je istakao kako oni imaju neki krajnji neprijateljski odnos, gdje provode svoje elemente Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali da ipak imaju određene naklonosti prema BiH.

Govoreći o entitetima, tri konstitutivna naroda i legitimnom predstavljanju, mislim da imamo iskrenog zagovornika naše stabilnosti i našeg evropskog puta – zaključio je Čović iz službene posjete Rusiji, prenosi “Avaz“.


{$excerpt:n}