Nataša Kandić: “Za 30 godina aktivizma nisam ovako obarana na pod”

Predsjednik Opštine Marko Bastać je povodom osuda javnosti što je promocije knjige Vojislava Šešelja održana u prostorijama Opštine kazao da i sam osuđuje taj događaj, ali da odbornici imaju pravo da prostorije koriste.

“Vojsilav Šešelj je uveo nasilje u institucije i to se sada širi”, rekla je Kandić i dodala da joj se za tri decenije građanskog aktivizma nije dogodilo na taj način bude izbačena i da bude obarana na pod.

Osudi promocije Šešeljeve knjige u prostorijama Opštine Stari Grad pridružio se predsjednik Opštine Marko Bastać. On je za Radio Slobodna Evropa (RSE) rekao da “stranke koje imaju odbornike u opštini imaju pravo da koriste salu te opštine”.

“Mi stvarno ne možemo da kontrolišemo šta će oni raditi u okviru svog stranačkog skupa. Prosto, zakonski im je dozvoljeno da koriste salu”, rekao je Bastać i dodao da on lično “osuđuje ovakav događaj”.

Bastaćevoj vladajućoj koaliciji u opštini Stari grad podršku daje i troje odbornika Srpske radikalne stranke.

Demokratska omladina saopštila je da najoštrije osuđuje promociju knjige Vojislava Šešelja o poricanju genocida u Srebrenici, kao i napad na aktiviste nevladinih organizacija koji su u trenutku promocije bili u Opštini Stari grad.

“Smatramo da nas svako poricanje zločina, agresivno negiranje tuđeg mišljenja i nametanje ideologije smrti ne samo udaljava od progresa, već onemogućava svaki vid normalnosti”, navodi se u saopštenju Demokratske omladine.

Oni dodaju da im je neshvatljiva odluka rukovodstva Gradske opštine Stari grad da iznajme salu za promociju “osvjedočenom neprijatelju demokratije”.

Inicijativa Ne davimo Beograd osudila je napad na aktiviste nevladinih organizacija od strane članova i simpatizera Srpske radikalne stranke, ističući da je “skandalozno da se javni prostor opštine, njena najreprezentativnija sala koristi za promociju knjige u kojoj veličaju ratni zločini, negira genocid u Srebrenici i promoviše mržnja prema našim komšijama”.

“Još više nas zabrinjava i nasrtanje članova i funkcionera Srpske radikalne stranke na građane i sprečavanje ulaska u opštinsku salu”, navodi se u saopštenju Inicijative Ne davimo Beograd.

Portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton takođe je osudio napad članova i simpatizera Srpske radikalne stranke (SRS) na aktiviste nevladinih organizacija, a predsjedniku Opštine Stari Grad Marku Bastaću poručio da “treba da se stidi, jer je dozvolio održavanje takvog skupa”.

Članovi i simpatizeri SRS-a napali su u srijedu uveče aktiviste nevladinih organizacija prije početka promocije knjiga Vojislava Šešelja, kojima se negira genocid u Srebrenici, prenosi “Beta”.


{$excerpt:n}