BH Pošte blokirale prijem pošiljki iz Kine, evo kada će doći do normalizacije

Razlog obustave je nemogućnost otpreme pošiljki avioprijevozom zbog otkazivanja letova. S druge strane, kako se saznaje, nije obustavljeno preuzimanje, prerada i uručenje poštanskih pošiljki porijeklom iz Kine.

Pošta Kine dobila je nalog da vrši dezinfekciju svih poštanskih pošiljki koje su porijeklom ili su bile u tranzitu preko centra prerade u Wuhanu, centru epidemije koronavirusa, piše “Klix“.

Imamo informaciju da su aviokompanije Lufthansa, British Airways, Air France, American Airlines i Turkish Airlines obustavile letove za i iz Kine, pa se očekuje i smanjen promet međunarodnih pošiljaka iz Kine – saopćili su iz BH Pošte.

Poštanski operater Japana također je izdao saopćenje da je zbog otkazivanja letova između Japana i Kine došlo do koncentracije velikog broja EMS pošiljki i poštanskih paketa adresiranih za Kinu.

Kako kažu iz BH Pošte, ovo uzrokuje velike zastoje u preradi u sorting centrima jer prekomjeran broj koncentrisanih pošiljki pravazilazi kapacitet postojećih sorting centara u Japanu.

Podsjećamo, i poštanski operater Hong Konga preduzeo je odgovarajuće mjere u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, što također dovodi do zastoja u preradi međunarodnih poštanskih pošiljki u otpremi i prispijeću.

BH Pošta će u narednom periodu obavještavati korisnike o poštanskom prometu sa Kinom kako bi što bolje bili informisani o novonastaloj situaciji izazvanoj širenjem koronavirusa. Očekujemo i obavijesti Svjetskog poštanskog saveza koje ćemo javnosti blagovremeno prenositi – dodaju iz BH Pošte.

Iz Pošte Srpske ranije su kazali da su sa Instituta za javno zdravstvo dobili obavijest da se koronavirus ne prenosi predmetima opće upotrebe, niti preko drugih predmeta na kojima bi virus morao opstati danima i sedmicama.


{$excerpt:n}