Dva muškarca u Tuzli preminula od posljedica sezonske gripe

Kako je za “Klix” potvrđeno iz Zavoda za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona, muškarcima starosti od 49 i 51 godinu uz osnovnu bolest potvrđeno je prisustvo virusa influence tip A, a u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli preminuli su u nedjelju, 2. februara ove godine.

Kako saznajemo, jedan preminuli muškarac je iz Tuzle, a drugi iz Srebrenika.

Epidemiologinja u Zavodu za javno zdravstvo Tuzlanskog kantona Jasmina Brkić-Džambić za Klix.ba je kazala da je u periodu od 30. septembra prošle do 2. februara ove godine u ovom kantonu registrovana ukupno 15.454 slučaja akutnih respiratornih infekcija (ARI) te 2.790 slučajeva bolesti sličnih gripi.

“Od početka sezone do danas je u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli hospitaliziran 41 bolesnik. Trenutno se u Klinici za infektivne bolesti nalaze 22 bolesnika pod dijagnozom sindroma influence”, istaknula je Brkić-Džambić.

Od početka sezone gripe do danas kod 29 pacijenata laboratorijski je potvrđeno prisustvo virusa influence tip A. Dvije osobe dosad su preminule.

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u regiji i mogućnosti širenja virusa gripe, Univerzitetski klinički centar u Tuzli do daljnjeg je obustavio posjete bolesnicima koji su hospitalizirani u nekoj od klinika ove zdravstvene ustanove.