REZULTAT STRANAČKOG ZAPOŠLJAVANJA // Elektroprivreda Republike Srpske otpušta više od 600 radnika!

Apsurdno je da će iz „Elektrokrajine“ u narednom periodu biti otpušteno 15 posto radnika, a da je u prva tri mjeseca prošle godine zaposleno 45 osoba. Očigledno je da za to nije bilo stvarne potrebe, već da su zaposleni po starom receptu, političke i stranačke podobnosti

Iz Elektroprivrede Republike Srpske saopšteno je da će više od 600 radnika elektrodistributivnih preduzeća u okviru Elektro-Hercegovine, Elektrodistribucije Pale, Elektro-Doboja, Elektrokrajine i Elektro-Bijeljine ostati bez posla. U EPRS su obezbijedili 27 miliona maraka za one koji se dobrovoljno prijave za odlazak, piše Žurnal.

To je tek prva faza i za njih će otpremnine biti veće. Potom slijedi druga faza, u kojoj će ponuđene otpremnine biti niže, a na kraju će se desiti otpuštanje viška radnika bez ikakvih naknada.

U Elektrokrajini Banjaluka radnici su početkom januara uz platne liste dobili i pisma, u kojima im se sugeriše da im je bolje da se dobrovoljno prijave za otpremninu, nego da kasnije budu proglašeni tehnološkim viškom.

Pojedini zaposleni u Elektrokrajini, ne želeći da otkriju svoj identitet, poslali su medijima dopis tvrdeći da 24. Januara na oglasnoj tabli direkcije Elektrokrajine Banjaluka istaknuta “Odluka”, donesena dan ranije, prema kojoj se donosi Pravilnik o stimulativnoj otpremnini i naknadi za ekonomsko-socijalno zbrinjavanje radnika.

U odluci je navedeno da je taj Pravilnik u prilogu odluke i njen sastavni dio. Oni su naveli da na oglasnoj tabli preduzeća nije istaknut navedeni Pravilnik, odnosno da radnici nemaju uvid u to šta on sadrži, kao ni koja struktura zaposlenih je predviđena za otpremnine. Optužili su upravu Elektrokrajine da od radnika skriva Pravilnik.

Iz Elektrokrajine Banjaluka demantovali su te optužbe, navodeći da je Pravilnik, zajedno sa još dva usvojena dokumenta istaknut na oglasnoj tabli preduzeća.

U odgovoru Žurnalu navedeno je da je to preduzeće 23. januara usvojilo dva dokumenta: Program optimizacije broja zaposlenih u elektrodistributivnim preduzećima i Pravilnik o stimulativnoj otpremnini i naknadi za ekonomsko-socijalno zbrinjavanje radnika.

Pored toga, navedeno je da je Uprava EPRS sa Odborom sindikata ove kompanije usaglasila i potpisala dokument „Mjerila i kriterijumi optimizacije broja zaposlenih u distributivnim preduzećima na osnovu sporazumnog prestanka radnog odnosa uz ostvarivanje prava na stimulativnu otpremninu i naknadu za ekonomsko-socijalno zbrinjavanje radnika“.

„Dana 24.01.2020. god. Elektrokrajina je sva tri navedena dokumenta istovremeno istakla na oglasnoj tabli preduzeća“, ističe se u odgovoru dostavljenom Žurnalu.

Još je navedeno da su u tim dokumentima, između ostalog, utvrđeni i iznosi stimulativnih otpremnina i naknada za ekonomsko-socijalno zbrinjavanje radnika. Otpremnine će iznositi od 22.264 KM do 50.820 KM, a izuzetak su radnici iz boračkih kategorija, invalidi rada, samohrani roditelji i hranitelji porodice kojima je propisano uvećanje osnovnog iznosa od 5 do 15 posto, u zavisnosti od kategorije.

Iz Elektrokrajine nisu mogli da odgovore koliko će ukupno koštati proces reorganizacije preduzeća, navodeći da će ti troškovi biti poznati nakon okončanja procesa.

Procijenjeno je da će stimulativnim otpremninama biti zbrinuto 290 radnika „Elektrokrajine“, navedeno je iz tog preduzeća.

Apsurdno je da će iz „Elektrokrajine“ u narednom periodu biti otpušteno 15 posto radnika ili njih 290, a da je u prva tri mjeseca prošle godine zaposleno 45 novih radnika. Očigledno je da za to nije bilo stvarne potrebe, već da su zaposleni po starom receptu, političke i stranačke podobnosti.

Godinama unazad je Elektroprivreda Republike Srpske pred izbore, po stranačkom principu, zapošljavala nove radnike. Novouposleni su postajali stranačka vojska i bili su obavezni da na izborima glasaju za stranku preko koje su dobili posao.

Sada je došlo vrijeme za naplatu pogrešno vođene kadrovske politike.


{$excerpt:n}